The impact of ceo and human capital characteristics on SME export performance
Üst düzey yönetici ve insani sermaye özelliklerinin KOBİ ihracat performansı üzerindeki etkisi
- Tez No: 217961
- Danışmanlar: DR. PINAR ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: üst kademeler perspektifi, kaynaklara dayanan firma görüsü, yönetici nitelikleri, insani sermaye, KOBİ ler, ihracat performansı, Upper echelons perspective, resource-based view of the firm, executive characteristics, human capital, SMEs, export performance
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalısmanın amacı Türkiye'deki küçük ve orta ölçekli isletmelerin (KOBİ) ihracat davranıslarını belirleyen ögeleri arastırmaktır. KOBİ'lerde, kilit mevkidelerde bulunan ve karar veren kisiler firma için önemli roller üstlenmektedir, bu nedenle, yöneticilerin idari niteliklerinin etkilerinin incelenmesi KOBİ'lerin ihracat davranıslarını tayin eden ögelerin anlasılması bakımından çok önemlidir. Üst düzey yöneticisinin yası, görev süresi, egitim seviyesi, uluslararası tecrübesi, yabancı dil bilgi ve becerisi ile KOBİ'lerin ihracat performansı arasındaki muhtemel iliskiler ayrıntılı olarak incelenecektir. Bunu yaparken, iki farklı teori, baska bir deyisle, üst kademeler perspektifi ve kaynaklara dayanan firma görüsü teorisi, entegre edilecektir. Bundan baska bu çalısma, firmanın ihracat performanısını arttırabilecek stratejik bir kaynak olarak, insani sermayeye odaklanacaktır. İnsani sermayenin uluslararası tecrübesi ve yabancı dil becerileri ile firmanın ihracat performansı arasındaki iliskiler üst kademeler perspektifi ve kaynaklara dayanan firma görüsü bakıs açılarından analiz edilecektir. Genel olarak bu çalısma, üst düzey yöneticileri ile insani kaynakların KOBİ'ler için degerli, nadir bulunan, taklit ve ikame edilemeyen kaynaklar olduklarını, ve bunların niteliklerini KOBİ'lerin uluslararalılasması çerçevesi içinde incelemenin KOBİ'lerin ihracat davranıslarını yönlendiren ögelerin anlasılması bakımından kritik oldugunu göstermeyi amaçlamaktadır. Sonuç olarak bu çalısma, KOBİ'lerin ihracat performansını artırmayı amaçlayanlar için önemli sonuçlar göstermeyi beklemektedir. Pratisyenler, çalısmanın sonuçlarından hangi idari ve insani sermaye niteliklerinin KOBİ ihracat performansını hangi yönde etkiledigini belirlemek için faydalanabilirler, böylece, firmaların ihracat performansını artırmak için üst düzey yöneticileri ile insani sermaye niteliklerini KOBİ'lerin nitelikleriyle daya iyi eslestirebilirler.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to investigate the determinants of the export behavior of small and medium-sized enterprises (SMEs) in Turkey. In SMEs, key decision makers play important roles; therefore, studying the impact of managerial characteristics is of paramount importance for understanding the determinants of SME export behavior. Particularly, possible relations between CEO age, tenure, level of education, international experience and foreign language skills and the export performance of SMEs will be examined. While doing this, two distinct theories, namely, upper echelons perspective and resource-based view of the firm (RBV) will be integrated. Furthermore, the study will focus on the role of the human capital as a strategic resource that may enhance the SME export performance. The relations between international experience and foreign language skills of the human capital and SME export performance will be analyzed from upper echelons perspective and RBV point of view. Overall, this study attempts to illustrate that CEOs and human resources are valuable, rare, inimitable and non-substitutable resources for SMEs, and that studying their attributes in SME internationalization context is crucial to understanding the determinants of expert activities of SMEs. As a result, this study expects to reveal important implications for those who aim at increasing the export performance of SMEs. Practitioners may benefit from the findings by addressing which managerial and human capital characteristics influence SME export behavior and in which directions, so that they can better match the characteristics of CEOs and human capital with SMEs in order to attain higher export performance.