Social capital development among tenant firms and between tenant firms and the host university in business incubators:A case of a Turkish business incubator
TEKMER'lerde firmalar arasi ve firmalar ve üniversite arası sosyal sermaye gelişimi: Türkiye'de bir TEKMER örneği
  1. Tez No: 217963
  2. Yazar: GAMZE KÖSEOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. S. NAZLI WASTİ PAMUKSUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal sermaye, TEKMER, üniversite-sanayi isbirligi, Türkiye, Social capital, business incubator, university-industry partnership, Turkey
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Sosyal sermayenin yenilikçi ortamlardaki etkisini belirleyebilmek için Nahapiet ve Ghoshal'ın (1998) ortaya attıgı sosyal sermayenin üç boyutu (yapısal, iliskisel ve bilissel) bir üniversite tekno-parkının TEKMER'inde incelenmistir. Bu tez TEKMER ortamında bes soruya cevap aramaktadır: (1) Sosyal sermayenin üç boyutunun etkenleri nelerdir? (2) TEKMER firmaları için sosyal sermayenin faydaları nelerdir? (3) Sosyal sermayenin boyutları ile etken ve faydalar arasındaki iliski nedir? (4) Üniversite içerisinde yer almanın TEKMER firmaları ve üniversite arası sosyal sermaye olusumuna etkisi nedir? ve (5) TEKMER yönetim ve uzmanlarının sosyal sermaye yaratılmasındaki rolü nedir? Bu sorular iki asamada ele alınacaktır: (1) Firmalar arası sosyal sermaye gelisimi ve (2) Firmalar ve üniversite arası sosyal sermaye gelisimi. Arastırma çok yöntemli bir yaklasımla dört asama olarak tasarlanmıstır. ilk asamada seçilen TEKMER bir gün boyunca gözlemlenmistir. ikinci asamada kiracı firmalardan biriyle pilot mülakat düzenlenmistir. Daha sonra firmalardan demografik özelliklerini sorgulayan bir anket doldurmaları istenmistir. Son asamada ise kuramsal bir örneklem olarak seçilen dokuz firma ile mülakatlar yapılmıstır. Toplanan tüm verinin tamamı gömülü teori yaklasımı (Strauss ve Corbin, 1990) ile analiz edilmis ve daha sonraki arastırmalarda incelenmek üzere yedi önerme gelistirilmistir.
Özet (Çeviri)
In order to determine the effects of social capital in innovative contexts, Nahapiet and Ghoshal?s (1998) three dimensions of social capital (structural, relational and cognitive) were investigated in a business incubator located in a university science park. This thesis tries to answer five questions for the incubator context: (1) What are the antecedents of the three dimensions of social capital? (2) What are the benefits of social capital for the tenant firms? (3) How are the dimensions of social capital related to the antecedents and benefits? (4) What are the effects of being located in a university on social capital development between the firms and the host university? and (5) What is the role of the incubator management/specialists on social capital creation? The research questions were investigated in two layers: (1) Social capital development among tenant firms, and (2) Social capital development between the tenant firms and the host university. The research was designed with a multi-method approach along four steps. In the first step, the selected incubator was observed for a day. In the second stage, a pilot interview was conducted with one of the tenant firms. Next the firms were asked to complete a questionnaire regarding their demographic characteristics. In the last stage, a theoretical sample of nine selected firms? owners were interviewed. All the collected data were analyzed following the grounded theory approach (Strauss and Corbin, 1990) and seven propositions were developed to be investigated in further research.