The implementation of the Copenhagen Criteria in the context of 'respect for and protection of minority rights': The Slovak case
Kopenhag Kriterleri'nin 'azınlık haklarına saygı ve azınlık haklarının korunması' maddesinin uygulanması: Slovakya örneği
  1. Tez No: 217982
  2. Yazar: SEDA ERTUNÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. A. NURİ YURDUSEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Azınlık Hakları, Üyelik Sartı, Çifte Standartlar, Katılım Süreci, Slovakya, Minority Rights, Membership Conditionality, Double Standards, Accession Process, Slovakia
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu tezin amacı, Kopenhag Kriterleri'nin `azınlık haklarına saygı ve azınlık haklarının korunması' maddesinin ve bu maddenin uygulanmasının Slovakya örnegi üzerinden incelenmesidir. AB genisleme süreci, aday ülkelerdeki azınlık sorunlarının giderilmesini ve azınlıkların durumunun iyilestirilmesini öngörür. AB'nin bu yaklasımındaki temel motivasyonu, etnik çatısmaları doguran sebepleri ortadan kaldırmak ve etnik çatısma olgusunu, AB toprakları ve tüm kıta için bir tehdit unsuru olmaktan çıkarmaktır. Slovakya politik kriterlerin tamamlanması konusunda zorluk yasayan bir ülke olarak, azınlık maddesinin uygulanmasını incelemek için yerinde bir örnektir. Bu tez, azınlık kavramı ve azınlık hakları konusunu tarihsel bir süreç içerisinde ele alır ve bu konunun özellikle AB genisleme sürecinde ve `sart kosma prensibi' çerçevesinde nasıl uygulandıgı ile ilgilenir. Yapılan incelemede, AB mevzuatının azınlık hakları konusunda kesin ve belirleyici hükümlerinin bulunmadıgı ve AB azınlık hakları politikasının iç ve dıs mecralarda farklı özellikler gösterdigi görülmüstür. Bu saptamalara ek olarak, AB'nin katılım süreçlerine yaklasımının aday ülkelere göre degistigi gözlemlenmistir. Bu tez, azınlık hakları konusunda belirleyici hükümlerin eksikligi, AB politikasının azınlık hakları konusunda içeride ve dısarıda farklılıklar göstermesi ve aday ülkelere göre degisen AB yaklasımı nedeniyle Kopenhag Kriterleri'nin azınlık hakları maddesinin uygulanmasının ve denetlenmesinin güçlestigini savunur. Bu güçlük aynı zamanda çifte standart söylemini de gündeme getirir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to observe the implementation of the Copenhagen criteria in the context of `respect for and protection of minority rights? during the accession process of Slovakia. EU?s membership conditionality enforces candidate countries to improve the situation of minority groups within their borders. The main motivation of the EU in this process is to eliminate the reasons which cause ethnic conflicts in the continent and to prevent the escalation of minority-related problems into the EU territory. Slovakia which experienced a difficult accession process depending on the fulfilment of political criterion, constitutes an important case for the evaluation of minority clause. This thesis examines minority issue in a historical framework and specifically investigates the implementation of the Copenhagen criteria?s minority clause in the EU?s enlargement process. EU?s conditionality which is its main tool in the enlargement, lacks clear-cut norms and standards regarding minority rights. Furthermore, there is a duality between internal and external policies of the Union on the issue of minority rights. In addition to this duality, the approach of the Union towards minority issue acquires a different character in different accession processes. This thesis argues that the lack of well-defined norms and standards, the duality between EU?s internal and external minority policies and changin approaches of the Union in different accession processes complicate the implementation and the monitoring of minority clause giving rise to allegations of double standards in the enlargement process.