The effect of 5e learning cycle approach on sixth grade students understanding of cell concept, attitude toward science and scientific epistemological beliefs
5 aşamalı (5e) öğrenme evresi yaklaşımının 6.sınıf öğrencilerinin hücre kavramını anlamalarına, fen bilgisi dersine olan tutumlarına ve epistemolojik inançlarına etkisi
- Tez No: 217995
- Danışmanlar: DOÇ.DR. CEREN TEKKAYA, DOÇ.DR. JALE ÇAKIROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: 5E Öğrenme Evresi, Yapılandırıcı Öğrenme Teorisi, Bilimsel Epistemolojik İnançlar, Fene Yönelik Tutum, Hücre, 5E Learning Cycle, Constructivism, Scientific Epistemological Beliefs, Attitude, Cell
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen ve Matematik Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmanın amacı; 5E öğrenme döngüsü modelinin 6. sınıf öğrencilerinin Fen Bilgisi dersinde hücre konusunu anlamalarına, Fen Bilgisi dersine olan tutumlarına ve epistemolojik inançlarının geliştirilmesine etkisini incelemektir. Bu çalışmada veriler, ?Hücre Kavram Testi?, ?Fen Bilgisi Tutum Ölçeği?, ?Epistemolojik Inanç Anketi?nin Türkçe versiyonlarının 2005-2006 sonbahar döneminde Kocaeli ili İzmit ilçesindeki bir okulun altıncı sınıf öğrencilerine uygulanması ile elde edilmiştir. Sınıflar kontrol grubu ve deney grubu olarak rastgele seçilmiştir. Deney grubundaki öğrenciler (n=80) dersi 5E öğrenme döngüsü modeli ile işlerken, kontol grubundaki öğrenciler (n=80) geleneksel öğretim yöntemi ile işlemişlerdir. Elde edilen veriler, çok yönlü varyans analizi (MANCOVA), kullanılarak değerlendirilmiştir. Sonuçlar 5E öğrenme döngüsü modelinin 6. sınıf öğrencilerinin Fen Bilgisi dersinde hücre konusunu anlamalarına ve epistemolojik inaçlarının gelişimine etki gösterdiği ancak Fen Bilgisi dersine olan tutumalarına etki göstermediğini ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the effectiveness of 5E learning cycle on sixth grade students? understanding of cell concepts, their attitude toward science and their scientific epistemological beliefs In this study the data were collected using `Epistemological Belief Questionnaire? developed by Conley, Pintrich, Vekiri and Harrison (2004), the `Cell Concept Test? developed by researcher and `Science Attitude Questionnaire? developed by Geban, Ertepınar, Yılmaz and Şahbaz (1994). The instruments were administered as pre-test & post-test to a total of 160 sixth grade students in four intact classes of the elementary school which located in Izmit district of Kocaeli. Two classes were randomly assigned as control and experimental groups. Experimental groups (n = 80) received 5E learning cycle instruction and control groups (n = 80) received traditional instruction. The data were analyzed using multiple analysis of covariances (MANCOVA). While a statistically significant treatment difference with respect to collective dependent variables; understanding of cell concept and epistemological beliefs was found there was no significant difference on attitude toward science. The results indicated that students in the experimental group who were engaged in learning cycle instruction demonstrated significantly better performance over the control group students who were engaged in traditional instruction in students? understanding of cell concepts and epistemological beliefs.