Gender representations and gender bias in elt textbooks published in the middle east: A case study of elt textbooks published in Turkey and İran
Orta doğu daki İngilizce ders kitaplarında cinsiyet temsiliyeti ve cinsiyet önyargısı: Türkiye ve İran da yayınlanmış ingilizce ders kitapları üzerine bir çalışma
- Tez No: 217996
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BETİL ERÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Sociology, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yerel İngilizce ders kitabı, Türkiye, İran, Kritik Söylem Çözümlemesi, Cinsiyet, Cinsiyet önyargısı, Local ELT textbook, Turkey, Iran, Critical discourse analysis, gender, gender bias
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Okullar öğrencilere aralarında İngilizce dersinin de olduğu resmi müfredat derslerinin içeriğindeki bilgilerin yanı sıra sosyalleşme ve kültürel gelişim süreçlerinde önemli rol oynayan çeşitli kültürel ve ideolojik kavramlar da kazandırırlar. Önemli bir sosyalleşme aracı olan okul ders kitaplarının bu işlevi, içerikteki metinler ve imgeler aracılığıyla yerine getirilir. Kullanıldıkları ülkelerde basılan ve yerel yazarlar tarafından yazılan yerel İngilizce ders kitapları hem yazıldığı kültüre ait hem de yabancı kültürleri yansıtan sosyal anlamlar içerir. Olumlu sosyal değişim, eğitim araçlarındaki kültürel ve ideolojik imaların sürekli gözden geçirilmesi ve sosyal eşitsizlikleri vurgulayan dilbilimsel yapıların ve önyargıları öne çıkaran bölümlerin ders materyallerden çıkartılması ile başlatılabilir. Bu araştırma, İngilizce ders kitaplarında cinsiyetlerin temsiliyetini ve cinsiyetlerle ilgili önyargıları incelemiştir. Araştırma cinsiyetle ilgili sosyal eşitsizliklerin, Türk ve İran Milli Eğitim Bakanlıkları tarafından yayınlanmış iki İngilizce ders kitabındaki metin ve resimlere nasıl yansıdığına odaklanmıştır. Ders kitaplarının içeriğindeki cinsiyetle ilintili konuların araştırılması için Kritik Söylem Çözümlemesi (Critical Discourse Analysis) metodu kullanılmıştır. Araştırma, kadın ve erkek karakter temsiliyetini kitaplardaki zamir ve isimi kullanımında, okuma parçalarındaki cümlelerde ve diyalog ve imgelerde incelemiştir. Araştırma, her iki İngilizce kitabı serisinde incelenen tüm kategorilerde erkek ve kadın temsiliyetleri arasında dengesizlik ve cinsiyetle ilgili genellemeler belirlemiştir. Hem Türkiye'de hem İran'da basılan kitap setlerinde kadınları anne ya da evhanımı, erkekleri de ailenin geçimini sağlayan kişi olarak gösteren geleneksel kadın ve erkek modelleri, toplum ve aile çevrelerinde cinsiyet eşitliğinin olduğu modern modellerden daha fazla vurgulanmıştır. Kadınların tersine, erkekler önemli sosyal alanlarda etkin rol üstlenirken gösterilmiş, metin ve resimlerde daha fazla görünmüşlerdir. Kitap yazarlarının cinsiyetleri bu araştırmanın sonuçlarını önemli ölçüde etkilememiştir. Cinsiyetle ilgili ideolojilerin ve genellemelerin, toplumlarda hem erkek hem kadınlar tarafından paylaşıldığı, desteklendiği ve bilinçli olmasa bile yaygınlaştırıldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In addition to general knowledge on the official curriculum subjects, including the English language, schools convey multiple cultural and ideological meanings, playing a significant role in the processes of socialization and cultural reproduction. The function of school textbooks as powerful agents of socialization is realized through the texts and visuals in the content. Locally issued ELT materials, written in English by local authors, comprise a combination of local and foreign social meanings. Positive social change may be initiated by constant revision of cultural and ideological implications in educational media and subsequent exclusion of integrated biased meanings and linguistic forms reinforcing social inequities. This research study deals with gender representations and gender discriminatory meanings in ELT textbooks. It focuses on the ways gender-related social inequalities are reflected in texts and illustrations in two ELT series published by the Turkish Ministry of National Education and the Iranian Ministry of Education. Critical discourse analysis was chosen for investigation of gender issues integrated in the content of the textbooks. The study examined representations of female and male characters at code level in the pronoun and noun systems, at sentence level in reading passages and dialogues, and in visuals. The study revealed imbalance in representations of woman and man, and gender-related stereotypes in all examined categories of both ELT series. In both Turkish and Iranian textbook sets, traditional female and male roles depicting women as mothers and housewives and men as breadwinners were emphasized more than modern ones sustaining gender egalitarianism in public and family spheres. In contrast to women, men took active parts in all essential social fields, and bigger numbers of males than females were involved in texts and illustrations. Authors? gender did not have a big influence on the results obtained by the current research. It was suggested that gender-related ideologies and stereotypes are shared, supported, and unconsciously reproduced by both women and men in a society.