Pre-service science and mathematics teachers computer related self-efficacy, attitudes, and the relationship among these variables
Fen bilgisi ve matematik öğretmen adaylarının bilgisayara ilişkin öz-yeterlikleri, tutumları ve bu değişkenler arasındaki ilişkiler
- Tez No: 217997
- Danışmanlar: DR. DENİZ PEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Öz-Yeterliği, Bilgisayara Karşı Tutum, Bilgisayar Kaygısı, Computer Self-Efficacy, Attitude towards Computer, Computer Anxiety
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen ve Matematik Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışma, (1) Fen Bilgisi ve Matematik öğretmen adaylarının bilgisayar öz-yeterlik ve bilgisayara karşı tutumlarını; (2) öğretmen adaylarının cinsiyetlerinin, sınıf düzeylerinin, bölümlerinin ve bilgisayara sahip olup olmadıklarının onların bilgisayar öz-yeterlikleri ve bilgisayara karşı tutumları üzerindeki etkisini ve (3) öğretmen adaylarının bilgisayar öz-yeterlikleri ile bilgisayara karşı tutumları arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını araştırmak amacıyla yapılmıştır. Ankara'daki üç devlet üniversitesinden 1. ve 4. sınıf 650 Fen bilgisi ve Matematik öğretmen adayı çalışmaya katılmıştır. Öğretmen adaylarına, 2006-2007 eğitim-öğretim yılının güz döneminde Bilgisayar Öz-Yeterlik ölçeği ve Bilgisayara Karşı Tutum Ölçeğidir uygulanmıştır. Bilgisayara Karşı Tutum Ölçeği kaygı, güven, hoşlanma ve yararlılık alt boyutlarına sahiptir. Sonuçlar, Fen Bilgisi ve Matematik öğretmen adaylarının yüksek düzeyde bilgisayar öz-yeterliğine ve bilgisayara karşı tutuma sahip olduklarını göstermiştir. Öğretmen adaylarının cinsiyetlerinin, onların bilgisayar öz-yeterliğine ve bilgisayara karşı tutumlarına herhangi bir etkisinin bulunmadığı görülmüştür. Ancak sadece bilgisayara karşı tutum ölçeğinin hoşlanma alt boyutu üzerinde erkeklerin daha üstün olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Fen Bilgisi öğretmen adaylarının bilgisayar öz-yeterlik ve bilgisayara karşı tutumları, Matematik öğretmen adaylarınınkilerle karşılaştırıldığında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Çalışmanın sonuçları, sınıf düzeyinin bilgisayar öz-yeterlik açısından önemli bir faktör olduğunu göstermiştir. 4. sınıf öğretmen adayları 1. sınıf öğretmen adaylarından daha yüksek öz-yeterliğe sahipler. Aynı sonuçlar bilgisayara karşı tutum ölçeğinin güven ve hoşlanma alt boyutları içinde bulunmuştur. Sonuçlara göre bilgisayar sahibi öğretmen adayları hem daha yüksek bilgisayar-öz-yeterliğine sahipler hem de bilgisayara karşı daha pozitif tutum sergilemişlerdir. Son olarak çalışma sonuçları öğretmen adaylarının öz-yeterlik düzeyleri ile bilgisayara karşı tutumları arasında pozitif bir ilişki olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was (1) to explore pre-service science and mathematics teachers? levels of computer self-efficacy and attitude towards computers, (2) to investigate the effects of gender, grade level, major of study, and computer ownership of pre-service science and mathematics teachers on computer self-efficacy and attitudes towards computers, and (3) to examine the relationship between computer self-efficacy and attitudes towards. For this study 650 students from two departments, which were Elementary Science Education and Elementary Mathematics Education, of three public universities in Ankara participated. Also, students were enrolled in first and fourth grades. The scales were administrated during 2006 Fall semester. Computer Self-efficacy Scale and Computer Attitude Scale which had four sub-scales, namely anxiety confidence, liking, and usefulness were used to determine pre-service teachers? computer self-efficacy and attitudes towards computer levels. Moreover, the questionnaire had some questions that asked demographic characteristics of participants. The results indicated that pre-service Science and Mathematics teachers had high computer self-efficacy and attitude levels. Furthermore, participants? gender was not a significant factor on their computer self-efficacy and computer attitude except for liking sub-scale. Males liked more computer than females. Major of participants did not have any effect on computer self-efficacy and computer attitude. Grade level was an important factor for computer self-efficacy and attitude; fourth graders had higher scores on both scales. Computer owner participants had significantly higher scores of computer self-efficacy and attitudes towards computers. Finally, results showed that participants? computer self-efficacy scores were related to sub-scale scores of computer attitude scale.