Performans ölçümünde dengeli ölçüm kartı tekniğinin kullanımı ve bir dişhekimliği fakültesi'nde uygulama
Using balanced scorecard method in performance measuring and applying it in a dentistry faculty
- Tez No: 218066
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEYHAN MARŞAP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, İşletme, Hospitals, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Performans Ölçümü, Dengeli Ölçüm Kartı Tekniği(Balanced Scorecard), Dişhekimliği Fakültesi, Performance Measurement, Balanced Scorecard, Dentistry Faculty
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Performans genel olarak; insanların yaşamlarında ve çalışma hayatlarında yürüttüğü faaliyetleri başarma çabası olarak tanımlanmaktadır.Performans ölçüm araçlarından biri olan dengeli ölçüm kartı tekniğinin (balanced scorecard) kullanılması, işletmenin verilerine göre vizyon ve misyonunun belirlenmesinden başlamaktadır. Bu doğrultuda oluşturulan kısa ve uzun dönemli amaçlar, finansal olan ve olmayan göstergeler, neden-sonuç ilişkisi içerisinde, finansal, müşteri, şirket içi işlemler ve öğrenme ve gelişme boyutları olmak üzere dört perspektifte ifade edilmektedir.Bu tez çalışmasında temel amaç, performans ölçüm araçlarından biri olan dengeli ölçüm kartı tekniğinin Dişhekimliği Fakültesinde finansal, müşteri, şirket içi işlemler ve öğrenme ve gelişme boyutlarının incelenerek performans ölçüm açısından değerlendirilmesidir.Bu amaçlara ulaşmak için seçilen Dişhekimliği Fakültesinin 2006 ve 2007 yılı gelir tablosu, bilançosu, 2007 yılı hasta sayısı, hasta ve çalışan memnuniyet anketleri verileri kullanılmıştır. Araştırmaya Dişhekimliği Fakültesinin toplam sekiz bölümü dahil edilmiştir. Bölümlerin gelir ve giderleri; oran analizi yöntemi ve istatistiksel yöntemlerle değerlendirilmiştir. Kullanılan veriler Dişhekimliği Fakültesi hastane müdürlüğü ve döner sermaye işletme müdürlüğünden elde edilmiştir.Araştırma sonucunda araştırma kapsamındaki toplam sekiz bölümün finansal boyut kısmında yalnızca iki bölümün kar elde ettiği tespit edilmiştir. Oran analizi yöntemin de ise genel anlamda Dişhekimliği Fakültesi 2006 ve 2007 yılında kar elde etmiştir.
Özet (Çeviri)
Performance is generaly described as working to be successful in people?s lifes and jobs.Using of method of balanced scorecard which is one of the performance measure tools starts with specifying vision and mission according to datas of company. In this way, purposes which are about short and long terms. Sings which are about financial or not are clarified in four perspectives which are financial. Customer, transaction in company and learning and development by using relationship between cause and effect.The basic aim of this thesis analyse the method of blanced scorecard which is one of the performance measure tools in Dentistry Faculty in perpectives of financial,customer, transaction in company and learning and development.In order to reach these goals, the selected Dentistry Faculty?s income-expenses table and balanced sheet about of 2006 - 2007, amount of ill and labor has been used. Eight sections of Dentistry Faculty has been included to this research. The incomes and expenses of sections have been estimated as percentage analysis procedure and statistical procedures. The used datas have been obtained from Dentistry Faculty hospital headship and circulating capital management.At the of the researches, only two sections among eight sections determined as gained profit as their financial format. Beside this, Dentistry Faculty has been gained profit in 2006 and 2007 the percentage analyze procedure.