Okul öncesi eğitim kurumlarina devam eden alti yaş çocuklarinin sosyal uyum becerileri ile anne-babalarinin empatik becerileri arasindaki ilişkinin incelenmesi
Examining The Relation between the Six-Year-Old Children?s Social Adjustment Skills in the Kindergarten and Their Parents? Empathy Skills
  1. Tez No: 218077
  2. Yazar: NİLGÜL GÜNİNDİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADALET KANDIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal uyum, anne-baba, empati, empatik beceri, Social adjustment, parents, empathy, the skills of empathy
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu araştırma, okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden altı yaş çocuklarının sosyal uyum becerileri ile anne-babalarının empatik becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2006-2007 eğitim yılında Ankara il merkezi Yenimahalle ilçesinde bulunan anasınıflarına devam eden 180 çocuk ve bu çocukların anne ve babaları oluşturmuştur. Araştırmaya ilişkin verilerin toplanabilmesi amacıyla; anne-babalara ve çocuğa yönelik bilgileri içeren ?Genel Bilgi Formu?, çocukların sosyal uyum becerilerini ölçmek amacıyla ?Sosyal Uyum ve Beceri Ölçeği?; anne-babaların empatik beceri düzeylerini belirlemek amacıyla ?Empatik Beceri Ölçeği-B Formu ( EBÖ-B Formu )? kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 15 paket programı yardımı ile değerlendirilmiştir. Elde edilen verilerin analizinde frekans ve yüzdelik dağılımlar ile iki gruplu karşılaştırmalarda Mann-Whitney U testi, ikiden fazla gruplu karşılaştırmalarda Kruskall-Wallis testi kullanılmıştır. Ayrıca değişkenler arasında ilişkiye de korelasyon analizi ile bakılmıştır. Anlamlılık seviyesi olarak 0,05 kullanılmış olup, p0,05 olması durumunda anlamlı farklılığın olmadığı vurgulanmıştır.Araştırma sonucunda, anne-babalarının empatik becerileri puanları yükseldikçe, okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden altı yaş çocuklarının sosyal uyum beceri puanlarının da yükseldiği ortaya çıkmıştır. Ayrıca anne babaların öğrenim düzeylerinin yüksek olması,çocukların okul öncesi eğitime devam etme süresi gibi değişkenlerin çocukların sosyal uyum becerilerini olumlu yönde etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is made to examine the relation between the six-year-old children?s social adjustment skills in the kindergarten and their parents? empathy skills. The subjects of the study are 180 six-year-old children in the kindergarten, who are continuing their education in 2006-2007, and their parents in Yenimahalle, Ankara. ?Social Adjustment and Skills Measurement? to measure the children?s social adjustment, ?Empathy Skills Measure-B Forms ( EBO-B Form) to measure the level of parents? empathy skills, ?General Information Forms? which involves the information about the children and their parents, are used to collect data about the study. The data collected from the research is evaluated with SPSS 15 computer programme. In addition to the frequency and percentage distribution, Manny-Whitney U test in two-group comparison and Kruskall-Wallis test in more than two-group comparison are used. Moreover, the relations between variables are examined with the correlation analysis. The level of meaningfulness is p < 0,05 shows that there is a significant difference, but p> 0,05 indicates there is no meaningful differences.The result of the study indicates that the higher the parents? empathy grades are, the higher the children?s social adjustment grades are. Also, the parents? education level affects the children?s continuing pre-school education positively.