Kavram haritalarının din öğretiminde kullanımı (ilköğretim din kültürü ve ahlak bilgisi dersi 7. sınıf 1. ünite 'Kur'an-ı Kerim'i tanıyalım ünitesi' örneğinde bir uygulama örneği)
An application sample in the sample of the unit 'let's get to know Holy Qoran', seventh class, first unit, the course of religious culture and moral knowledge for primary school)
  1. Tez No: 218125
  2. Yazar: ADEM KORUKCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECAİ DOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenme, öğretme, anlamlı öğrenme, din, din öğretimi, kavram, kavram haritası, Learning, instruction, meaningful learning, religion, religious education, concept, concept map
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 303
Özet
Bu çalışmada, alternatif bilişsel eğitim metotlarından ?kavram haritası? tekniğinin din öğretiminde kullanımı araştırılmaktadır. Araştırmamız din öğretiminde materyal geliştirme çabalarının bir parçası olarak, kavram haritalarının din öğretiminde kullanıldığında nasıl bir etkiye sahip olacağını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırma, giriş; kavram haritaları ve kavram haritalarının din öğretiminde kullanılışı ile ilgili teorik iki bölüm ve kavram haritalarının din öğretiminde uygulanmasıyla ilgili bir uygulama bölümünden oluşmaktadır. Bilgi olan her şeyin öğretilebileceği anlayışından hareketle, dînî bilginin öğretilmesi mümkündür. Ancak, bu tür bilginin öğretilmesinde, kendi iç özelliklerinden kaynaklanan farklılaşmalar bulunmaktadır. Bunun temelinde dînî kavramların genelde soyut bir yapıda olmaları ve çok geniş bir birikimin mevcudiyeti vardır. Öncelikle bu tür bilginin öğretiminde, bilgi kümelerinin organize olarak ele alınıp öğrenciye sunulması ve soyut kavramlarda somutlaştırmalara gidilmesi gelmektedir. Bu anlamlı öğrenmeyi gerçekleşmeyi sağlar. Bu alanda kullanılabilecek tekniklerden biri de kavram haritalarıdır. Kavram haritaları, önermeler formundaki kavramlar arasındaki anlamlı ilişkileri göstermeye yarayan diyagramatik grafiklerdir. Kavram haritalarını diğer grafik örgütleyicilerden ayıran özellik, kavramlar arasındaki çizgiler üzerine, ilişki özelliğinin yazılıyor olmasıdır. Bulgulardan elde edilen sonuçlara göre; kavram haritaları din öğretiminde öğrencilerin akademik başarılarına olumlu yönde katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the usage of concept mapping (one of techniques of alternative cognitive instruction in the religious education) is researched. As a part of researches to develop materials in religious education our study aims to manifest whether the concept maps are effective when they are used in the religious education. The study consists of an introduction, and theoretical two chapters regarding to concept maps and usage of them in the religious education, and an application chapter regarding to application of them in religious education. According to fact that every knowledge can be taught. It is also possible to teach religious knowledge. However, in the instruction of that sort of knowledge there are some differentiations because of its internal special features. In the base of that differentation lies the fact that religious concepts are in abstract forms in general and there is much large accumulation in that area. Firstly that knowledge masses should be presented to student in organized forms and teachers should transform abstract concepts into concrete in the instruction of that sort of knowledge. This provides meaningful learning. One of the techniques that can be used in this area is concept mapping. The concept maps are diagrams that are useful in showing meaningful relations in the form of propositions among concepts. The distinct feature of concept maps from other graphical organizers is that the features of relation are being written on the line between concepts. As a result of obtained findings, concept maps contribute positively to academic success of students in religious education.