Bir erginlenme modeli olarak askerlik folkloru
Military folklore as a maturation period
- Tez No: 218443
- Danışmanlar: PROF. DR. M. ÖCAL OĞUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Askerlik folkloru, Erginlenme, Geçis dönemleri, Ugurlama törenleri, Military service folklore, Maturation, Transition periods, Sending off
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Askerlik Türk toplumunda dogum, sünnet, evlilik, ölüm gibi baslıca geçisdönemlerinden biri olmasına ragmen, halkbilimi disiplini içerisinde yeterli ilgiyigörememistir. Oysa askerlik ?erginlenme? dönemi özelligi ile diger geçis dönemleriarasında ön plana çıkabilecek bir süreçtir. Bu çalısmada, ilkel toplumlardan günümüzmodern toplumlarına, farklı erginlenme dönemleri örnekleri verilmis, askerlik de aynıbaglamda yapısal özellikleri ile degerlendirilmeye çalısılmıstır.?Bir Erginlenme Modeli Olarak Askerlik Folkloru? baslıklı bu çalısmada, askerliksüresinin dısında kalan kültürel dünya toplumsal ve bireysel islevi ile incelenmeyeçalısılmıstır. Bu dünya askerlik öncesi, askerlik ve askerlik sonrası dönemleri içinealan, zamanın sartları içinde devam eden bir kültürel dünyadır. Askerligin kıslaiçindeki kültürel dünyası ise bir baska çalısmada incelenebilecegi düsünülmektedir.Kırsaldan kente dogru dönüsüm geçiren Türk toplumunda, geçmis ve günümüzdeaskerligin görünümü incelenmeye çalısılmıs, bu kültürün de bir degisim geçirdigisonucuna varılmıstır.Türk Halkbilimcilerin öncelik sorunu olarak geri plana ittigi askerlik konusuna,bu çalısma ile dikkat çekilmesi ümit edilmektedir. Farklı disiplinlerde ya da farklıkuramlarla incelenebilecek olan bu kültür, arastırmacıların ilgisini beklemektedir.
Özet (Çeviri)
Military service does not attract attention in folklore as a field of study,although it is one of the chief transition periods such as birth, circumcision, marriage,and death. However military service is a process that comes a matter of primaryimportance among the other transition periods with its feature of maturation. In thisstudy, from primitive societies to present modern societies, different examples ofmaturation periods are given and in the same sense military service with itsconstructive features are interpreted.In this study titled by ?military folklore as a maturation period?, cultural worldother than the period of military service with the social and the individual function istried to be analized. This world is cultural world including the period before, after andduring the military service and going on among the generations in the circumstancesof the age. It has been argued that cultural world of the military service in a barrackcan be analized in another study. In Turkish society undergoing a change from ruralareas to cities, the image of military service in the past and present is analized and ithas been come to conclusion that this culture has been altering.The people working on folklore does not give importance to military service bythe help of this study we hope to attract their attention to that issue. This culture thatcan be analized in varied fields or theories waits for the concern of the reseachers.