Mevcut problemlerin çözümünde beşeri ve ekonomik coğrafya müfredatının öğretime katkı derecesinin öğrenci görüşlerine göre değerlendirilmesi
In the solution of existing problems evaluation of contribution level of human and economic geography curriculum to teaching according to student opinions
  1. Tez No: 218479
  2. Yazar: ENGİN KESKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERSİN GÜNGÖRDÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mevcut Problem, Beşeri ve Ekonomik Coğrafya Müfredatı, existing problem, human and economic geography curriculum
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Coğrafya Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırmada Beşeri ve Ekonomik Coğrafyanın konularına ilişkin problemlerin çözümüne ilişkin orta öğretim 11.sınıf öğrencilerinin görüşlerine yer verilmiş; cinsiyete, öğrenim gördükleri alan türüne göre ve öğrenim gördükleri lise türüne göre gösterdiği farklılıklar ortaya konulmuştur.Araştırmanın evrenini 2006?2007 eğitim öğretim yılında Ankara ili Kızılcahamam ilçesindeki orta öğretim okullarının 11.sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Örneklem ise Kızılcahamam ilçesindeki; Kızılcahamam Anadolu Lisesi, Kızılcahamam Lisesi, Kızılcahamam Endüstri Meslek Lisesi, Kızılcahamam Sağlık Meslek Lisesi, Kızılcahamam İmam Hatip Lisesi ve Kızılcahamam Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesinde yer alan 298 öğrencidir.Bu araştırma kapsamında öğrenciler için 36 maddeden oluşan anket formu kullanılmıştır. Anket formu ile elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Öğrencilerin görüşlerine ilişkin frekans ve yüzdelik dağılımlar ile cinsiyete göre t testi ve öğrencilerin öğrenim gördükleri alan türüne ve lise türüne göre farklılıkları tespit etmek için varyans analizi ve scheffe testi yapılmıştır. Araştırmada anlamlılık düzeyi 0,05 olarak kabul edilmiştir.Araştırma sonucunda;1) Öğrencilerin mevcut problemlerin çözümünde beşeri ve ekonomik coğrafya müfredatının katkı yaptığı konusunda olumlu görüş bildirmişlerdir.2) Araştırmaya katılan öğrencilerin mevcut problemlerin çözümünde beşeri ve ekonomik coğrafya müfredatının değerlendirmesine ilişkin görüşleri cinsiyetlerine göre anlamlı bir farklılık göstermemiştir.3) Araştırmaya katılan öğrencilerin öğrenim gördükleri alan türüne göre anlamlı bir farklılık bulunamamıştır.4) Araştırmaya katılan öğrencilerin öğrenim gördükleri lise türüne göre yapılan analizde Genel Lise ile Anadolu Lisesi arasında Genel Lise lehine anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Bu durum genel lise öğrencilerinin sorunların çözümünde beşeri ve ekonomik coğrafya müfredatının öğretime katkı derecesinin daha yüksek olduğuna inandıkları şeklinde yorumlanabilir. Meslek Lisesi öğrencisinin ise coğrafya dersine karşı ilgisiz olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Bu durumu engellemek için meslek liselerinin tüm seviyelerinde coğrafya dersi zorunlu olarak okutulmalı ve bu dersin gerekliliği vurgulanmalıdır.Araştırmanın diğer amacı olan 2005 yılı yeni coğrafya programı ile eski programın karşılaştırmasını yapmak için Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesinde görevli akademisyenler araştırmanın evren ve örneklemini oluşturmuştur.Akademisyenler için 15 maddeden ve 5 açık uçlu sorudan oluşan anket formu kullanılmıştır. Araştırma sonunda;a) Yeni Coğrafya Programını eskiye göre ?iyi? ve ?çok iyi? bulanların oranı %62,5'tir.b) Öğretmen merkezli eski programdan, öğrenci merkezli (aktif öğrenme) yeni programa geçiş oldukça olumludur. Ancak dil ve ifadenin yetersiz oluşu kazanımların anlaşılmasını güçleştirmiş, böylece programın bir ayağı eksik kalmıştır
Özet (Çeviri)
In this research, opinions of 11th grade students about level of contribution of curriculum based course books and human and economic geography curriculum to teaching are presented and the differences according to their sexes, the subject that they study and type of high school they attend are exposed.The universe of the research is 11th grade students in Kızılcahamam district in Ankara in 2006-2007 academic year. The sample is 298 students in Kızılcahamam Anatolian High School, Kızılcahamam High School, Kızılcahamam Vocational High School, Kızılcahamam Medical High School, Kızılcahamam Religious High School and Kızılcahamam Hotel Management and Tourism High School in Kızılcahamam district.A questionnaire including 36 questions has been used for this research. The data obtained from the questionnaire results has been analyzed by using SPSS (Statistical Package for the Social Sciences). The t test according to students sexes, frequency and percentage distribution related to students opinions, variance analysis in order to determine the differences according to subject and type of high school and Scheffe test have been applied. Meaningfulness level is accepted as 0,05 in this research.According to the results of this research;1) The opinions of the students about level of contribution of curriculum based course books and human and economic geography curriculum to teaching are fairly positive.2) The opinions of the participated students about level of contribution of curriculum based course books and human and economic geography curriculum to teaching have not shown a meaningful difference according to their sexes.3) A meaningful variation couldn?t be found out according to the participated students? subjects.4) In the analysis made according to participated students? highschool, A meaningful variation of has been found between General Highschool and Anatolian Highschool in favor General Highschool. This can be considered as the students in general highschool students believe that in the solution of existing problems contribution level of human and economic geography currıculum to teaching according to student opınıons is higher. The evidence that vocational school students are incurious about geography lesson is reached. In order to prevent this in all level of highschool geography should be compulsory and the necessity of geography should be emphasised.The academic staff of Gazi University Educational Faculty had developed the universe and the sample of the research in order to compare the old geography curriculum and new one in 2005 which is another purpose of this research.A questionnaire consisting 15 clauses and 5 open end questions was used for academicians. As a result;a) The percentage of the academicians who found the New Geography Curriculum as ?good? and ?very good? than the old one is 62,5%.b) The transition from the teacher based old curriculum to the student based (active learning) new curriculum is positive. However, insufficient language and declaration made it difficult to understand, so one leg of the curriculum is fragmentary.