İlköğretim okulu öğretmenlerinin karara katılma ve iş doyum düzeyleri arasındaki ilişki (Ankara ili, Altındağ ilçesi örneği)
The relationship between the level of the participation in decisions and the job satisfaction of primary school teachers (The representative study of Altindağ province, Ankara)
- Tez No: 218486
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ŞEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Karar, Karara Katılma, İş Doyumu, Decision, Participation in Decision, Job Satisfaction
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu araştırma ile ilköğretim okullarındaki öğretmenlerin karara katılma ve iş doyumlarının demografik değişkenlere göre ölçülmesi ve karara katılma ile iş doyumu arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla resmi ilköğretim okullarında görevli öğretmenlerin görüşleri alınmıştır.Araştırma; anket formunun Ankara İli Altındağ İlçesi'nde görev yapan ilköğretim okulu öğretmenlerinden 345 kişilik bir araştırma grubuna uygulanması sonucu elde edilen verilere dayanmaktadır. Araştırmada karara katılma ve iş doyumu ölçekleri kullanılmıştır. Çalışmada öğretmenlerin karara katılma ve iş doyum düzeyleri belirlenmiştir.Uygulanan ölçme aracı sonucunda elde edilen veriler SPSS yardımıyladeğerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre öğretmenlerin alınan kararlarda karar sürecine katılımlarının orta düzeyde olduğu, öğretmenlerin okulda alınan kararlara katılım düzeyleri arasında cinsiyete göre anlamlı bir farklılık olmadığı, yaşa ve kıdeme göre anlamlı bir farklılık olduğu, görev yapılan kademeye göre ?Öğretim Programları? ve ?Öğrenci Hizmetleri? faktörleri açısından anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Ayrıca ilköğretim okullarında görevli öğretmenlerin iş doyum düzeylerinin düşük olduğu tespit edilmiştir. Öğretmenlerin iş doyum düzeyleri arasında cinsiyete ve kıdeme göre anlamlı bir farklılık bulunduğu, görev yapılan kademeye ve yaşa göre anlamlı bir farklılık bulunmadığı görülmüştür. İlköğretim okulu öğretmenlerinin karara katılma ve iş doyum düzeyleri arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the degrees of participation in the decisions made by the school management and the level of the job satisfaction of the teachers working in the primary education institutions according to demographic variables and to find out the relation between the participation the decision making and the job satisfaction. For this purpose, the ideas of teachers in public schools were taken.The research depends on the data received from the application to the 345 primary school teachers who work in Ankara- Altındağ town. Scales of participation to the decisions and job satisfaction are used in this research. In this research, the level of job satisfaction and participation in decisions were determined.The data taken from the questionnaire is measured by SPSS. According to the results of the questionnaire; it has been seen that the participation of the teachers in the decision process was at a medium level, there was not a meaningful distinction in participation of teachers in the decisions made at school based on the sexuality of the teachers, there was a meaningful distinction in participation of teachers in the decisions made at school based on seniority and age of the teachers, there was a meaningful distinction in participation of teachers in the decisions made at school concerning the ?education programmes? and ?student services? based on the degrees of the teachers. It has been proved that the level of job satisfaction of the teachers is at a low level in primary schools, there is a meaningful distinction between the level of job satisfaction of the teachers based on the sexuality and seniority, there is not a meaningful distinction between the level of job satisfaction of the teachers based on grade and age. There is a significant relationship between the level of job satisfaction and participating in decisions of primary school teachers.