Türkiye'de yazılı basın sektöründe insan kaynakları
Human resources labour in written media in Turkey
- Tez No: 218530
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEM YAŞIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, İşletme, Journalism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnsan, Basın, Gelişim, Kalite, Person, Press, Development, Quality
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
İnsan kaynakları çalışmaları, işletmede kaliteyi yükseltmek ve buna paralel olarak çalışanlardan maksimum verim almak amacıyla, artık bir çok özel şirket tarafından uygulanmaktadır. Dünyada, büyük şirketler özellikle son 15 yıldır personel birimlerini kapatarak, insan kaynakları departmanına çevirmiştir. Teze konu olan araştırmada, ?Her gün yeni gelişmelerin uygulandığı insan kaynakları çalışmalarını Türk basını nasıl uygulamaktadır? ve bu gelişmeleri ne kadar yakından takip edebilmektedir?? sorularının yanıtları aranmıştır.Basın kurumlarının insan kaynakları bölümünün başındaki insanlarla anket yoluyla sorular hazırlanarak yanıtlar alınmıştır. Sorular insan kaynaklarının temel kavramlarını oluşturan motivasyon, performans, personel eğitimi, ücretlendirme vb. konular üzerinden hazırlanmıştır.Basın kurumlarının insan kaynakları departmanlarına yönelik çalışmaları hakkında bilgi almak için örneklem olarak Hürriyet, Sabah, Cumhuriyet, Yeni Şafak, Akşam ve Milliyet Gazetelerine yer verilmiştir. Bu kuruluşların sorulara verdikleri yanıtlar değerlendirildiğinde, Hürriyet Gazetesi'nin insan kaynakları çalışmalarında birkaç adım daha önde olduğu gözlemlenmektedir. Ancak görünmektedir ki, incelenen basın kurumlarının, insan kaynakları departmanları halen yüksek yüzdeli kapasiteyle çalışamamaktadır.
Özet (Çeviri)
Human resources operations are being processed in many private companies today, to improve the quality in enterprises, and in parallel, to get the maximum efficiency from employees. In the world, big companies, especially in the past 15 years, have closed their personnel departments, to change them into human resources departments. In the research that?s the subject of this thesis, the answers to the questions ?How is the Turkish press applying human resources operations, in which new developments are being applied on a daily basis? And how closely is it keeping up with these developments? are being searched.Answers have been obtained through asking questions to people who are in control of the human resource offices of press enterprises. The subjects of the questions asked are based on the basic concepts of human resources, namely: motivation, performance, personnel training, tariffs, etc.To get information on the work that press enterprises do for their human resources deparments, Hürriyet, Sabah, Cumhuriyet, Yeni Şafak, Akşam and Milliyet newspapers have been included as examples. When the answers that these enterprises gave to the questions asked are evaluated, it can be observed that Hürriyet Newspaper is a couple of steps ahead in terms of human resources operations. Yet, it is observed that the human resources departments of the press enterprises that have been analyzed, are still not working with a high percentage capacity.