Okul öncesi öğretmenliği öğrencilerinin stresle başa çıkma stilleri ve bazı değişkenlere göre mizah tarzlarının karışlaştırılması.
Pre-school teaching student's styles of coping with stress and the comparison of their manners of humor in accordance with varios variables.
- Tez No: 218651
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ENGİN DENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mizah, stres, mizah tarzları, başa çıkma stilleri, Humor, Stress, Manners of Humor, Styles of Coping
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Ev Yönetimi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, farklı stresle başa çıkma düzeylerine (yüksek, orta, düşük) sahip okulöncesi öğretmenliği öğrencilerinin mizah tarzları puan ortalamalarının anlamlı düzeyde farklılaşıp farklılaşmadığını incelemektir. Ayrıca sınıf, ikamet, gelir, aile yapısı, ebeveyn tutumu, okulöncesi eğitim alma durumu değişkenlerine göre öğrencilerin mizah tarzları puan ortalamalarının anlamlı düzeyde farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Bu amaçla 1-4. sınıfa kadar her sınıf düzeyinde, 1. sınıftan 147, 2. sınıftan 153, 3. sınıftan 147 ve 4. sınıftan 152 öğrenci olmak üzere 19 erkek ve 580 kız toplam 599 üniversite öğrencisine Kişisel Bilgi Formu, Mizah Tarzları Ölçeği (MTÖ) ve Stresle Başa Çıkma Ölçeği (SBÇÖ) uygulanmıştır.Bulgular stresle başa çıkma düzeyi ile mizah tarzları arasında anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir. Buna göre, stresle başa çıkma düzeyi orta ve yüksek olan öğrenciler Katılımcı Mizahı stresle başa çıkma düzeyi düşük olan öğrencilerden daha fazla kullanmaktadır. Benzer şekilde Kendini Geliştirici Mizah da, stres düzeyi orta ve yüksek olan öğrenciler tarafından stresle başa çıkma düzeyi düşük olan öğrencilere göre daha fazla kullanılmaktadır.İkamet durumlarına göre öğrencilerin mizah tarzları incelendiğinde, Kendini Geliştirici Mizah alt boyutunda araştırmaya katılan öğrencilerden arkadaşlarıyla evde ikamet eden öğrencilerin puan ortalamasının Kredi Yurtlar Kurumuna bağlı yurtlarda ikamet eden öğrencilerden anlamlı düzeyde yüksek olduğu, buna karşın diğer alt boyutlarda üniversite öğrencilerinin ikamet durumlarına göre mizah tarzı puan ortalamalarının anlamlı düzeyde farklılaşmadığı görülmüştür.Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, gelir düzeyi ile mizah tarzları arasında anlamlı bir ilişki mevcuttur. Buna göre, gelir düzeyi 501-750 Ytl ve 751-1000 Ytl arasında olan öğrencilerin Katılımcı Mizahı gelir düzeyi 500 Ytl'ye kadar olan öğrencilerden daha fazla kullanmaktadır. Kendini Geliştirici Mizah, gelir düzeyi 1001-1500 Ytl arasında olan öğrenciler tarafından gelir düzeyi 500 Ytl'ye kadar olan öğrencilere oranla daha fazla kullanılmaktadır.Araştırmanın bir başka sonucuna göre, öğrencilerin aile yapısı ile Katılımcı Mizah alt boyutu arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Buna göre, aile yapısı geniş aile olan öğrenciler katılımcı mizahı çekirdek aileye sahip olan öğrencilerden daha çok kullanmaktadırlar.Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, üniversite öğrencilerinin algıladıkları ebeveyn tutumlarına göre mizah tarzlarının farklılaşmakta olduğu görülmüştür. Algıladıkları ebeveyn tutumu değişken ve tutarsız olan öğrencilerin saldırgan mizahı ebeveyn tutumu demokratik ve ilgili olan öğrencilerden daha fazla kullandıkları bulunmuştur. Üniversite öğrencilerinin algıladıkları ebeveyn tutumu koruyucu ve kollayıcı olanların saldırgan mizahı ebeveyn tutumu demokratik ve ilgili olan öğrencilerden daha fazla kullandıkları görülmüştür.Araştırma sonuçları, öğrencilerin yaşamlarını geçirdikleri yerin Katılımcı Mizah alt boyutunda etkili bir faktör olduğunu göstermiştir. Bulgular, yaşamlarının çoğunu büyükşehirde geçiren öğrencilerin Katılımcı Mizah alt boyutunda yaşamlarının çoğunu köyde ve kasaba-ilçede geçiren öğrencilerden daha yüksek puan aldıklarını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Main objective of this study is to find out whether average points of manner of humor of the pre-school teaching students who have different levels of coping with stress (high, medium, low) vary significantly or not. In addition, whether students? average points of manner of humor vary significantly in accordance with the variables of class, place of residence, income, family structure, attitudes of the parents and if they have had pre-school education or not has been examined. With this aim, Personal Information Questionnaires, Sense of Humor Scale (SHS) and Scale of Coping With Stress (SCWS) have been applied on 599 university students in total; 147 of whom are in 1st grade, 153 of whom are in 2nd grade, 147 of whom are in 3rd grade and 152 of whom are in 4th grade and 19 of whom are male and 580 of whom are female, having a wide scale of students from the 1st grade to the 4th grade.Findings have shown that there is a significant correlation between the levels of coping with stress and manners of humor. According to this, students with high and medium levels of coping with stress are observed to use Participative Humor more often than the ones with low levels of coping with stress. Similarly, Self-Developing Humor is used more frequently by the students with high and medium levels of coping with stress than the ones with low levels of coping with stress.When the students? levels of coping with stress is examined in accordance with their places of residence, it has been found out that the average points of the students who live in houses with their friends are significantly higher than the ones who reside in the dormitories managed by the Organization of Credits and Dormitories in the sub-dimention of Self-Developing Humor whereas there isn?t any significant variance in the average points of manner of humor among the students? places of residence in accordance with the other sub-dimensions.According to the findings obtained from this study, there is a significant correlation between income levels and the manners of humour. According to this, students with an income of 501-750 YTL and 751-1000 YTL have been observed to use Participative Humor more often than the ones with an income up to 500 YTL. Self-Developing Humor is used more frequently than those with an income of up to 500 YTL.According to another result of the study, there is a significant correlation between the family structure and sub-dimension of Participative Humor. According to this, the students with crowded families use Participative Humor more often than the ones brought up in nuclear families.According to the findings of this study, students? manner of humor vary in accordance with their perceived parental attitudes. It has been found out that the students with changeable and incoherent parental attitudes use Offensive Humor more often than the ones with democratic and caring parental attitudes. It has been seen that students with a protective and preventative perceived parental attitude use Offensive Humor more than the ones with a democratic and caring parental attitudes.The results of the study have revealed that the place where students live is an influential factor in the sub-dimension of Participative Humor. The findings have shown that students who spend most of their lives in big cities have greater points than the ones who have spent most of their lives in villages, provinces-towns in the sub-dimension of Preventative Humor.