İlköğretim I. kademe yazı öğretiminde etkinliklerin değerlendirilmesi
Evaluating the activities in teaching of writing ar the first year primary school
  1. Tez No: 218681
  2. Yazar: NURAY ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖNDER PİLTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bitişik Eğik Yazı, Yazı Öğretimi, Cursive Writing, Teaching of Writing
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırmanın genel amacı yazı öğretiminde kullanılan etkinliklerin ve bitişik eğik yazı öğretiminin öğretmen görüşlerine dayalı olarak değerlendirilmesidir. Araştırmanın birinci amacı; ilköğretim birinci sınıfta kullanılmak üzere MEB tarafından okullara dağıtılan, ?Okuma Yazma Öğreniyorum? kitabında yer alan yazı öğretimine ilişkin etkinlikler hakkında öğretmenlerin görüşlerini almaktır. İkinci amaç ise, 2005?2006 öğretim yılı itibariyle uygulamaya konulan bitişik eğik yazı uygulaması hakkında öğretmenlerin görüşlerini almaktır.Araştırmanın hedef evrenini Manisa ili Demirci ilçesinde bulunan ilköğretim okullarındaki 1. ve 2. sınıfları okutan 88 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Verilerin elde edilmesinde anket formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde frekans, yüzde değeri, aritmetik ortalama, standart sapma, Bağımsız Gruplar T-Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi, Kruskal Wallis H testi, Tukey ve LSD testinden yararlanılmıştır.Araştırma sonucunda;1. ?Okuma Yazma Öğreniyorum? kitabında yer alan yazı öğretim etkinliklerinin yetersiz olduğu, var olan etkinliklerin birleştirilmiş sınıflar için uygun olmadığı, etkinliklerin uygulanabilirliği konusundaki öğretmen görüşlerinin mesleki kıdem ve okutmakta oldukları sınıfa göre anlamlı farklılıklar gösterdiği belirlenmiştir.2. Bitişik eğik yazı uygulamasının öğretmenler tarafından genel bir kabul gördüğü ve olumlu karşılandığı anlaşılmış ancak bazı sıkıntılarında yaşandığı tespit edilmiştir. Özellikle okul öncesi eğitim almamış öğrencilere bitişik eğik yazı öğretiminin zor ve uzun zaman aldığı, öğrenci velilerinin yazı öğretim çalışmalarını destekleyemedikleri ve birinci sınıfta kullanılan okuma-yazma materyallerinin dik temel harflerle hazırlanmış olmasının uygulamada çelişki yarattığı sonuçlarına ulaşılmıştır. Bitişik eğik yazınının avantajları konusundaki öğretmen görüşlerinin cinsiyet, mesleki kıdem ve mezun olunan okul değişkenleri açısından anlamlı farklılıklar gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The research?s general aim is to evaluate the activities used in teaching of writing, to evaluate the cursive writing depending on teacher?s opinions. The first aim of the research is to have information about teachers? opinions on activities related with teaching of writing, that are in the book whose name is ?Okuma Yazma Öğreniyorum? distributed by Ministry of Education to be used in first class primary school. The second aim is to have an idea about teachers? opinions on cursive writing application that was put into practice beginning from 2005-2006 academic year.The target cosmos of the research consists of 88 first class primary school teachers who are responsible for 1., 2.class, selected from the schools in Demirci region of Manisa province. In its analysis, it is benefited from frequency, percentage value, arithmetic average, standard deviation, Independent Groups `T? Test, One-Way Variance Analysis, Kruskal Wallis H test, Tukey, LSD test.As a consequency;1. It is defined that teaching of writing activities mentioned in the book ?Okuma Yazma Öğreniyorum? are insufficient in teaching of writing, the activities are not appropriate for joined-class and the teachers? ideas on practicability of activities show differences according to their occupational precedence, the classes for which they are responsible.2. It is fixed that despite some problems, generally the application of cursive writing is accepted by the teachers and the teachers have positive aspects on this application. But some problems are stated, it is reached that especially the students who didn?t have pre-school education have some difficulties at cursive writing. It takes a long time, also the parents can?t support their children?s cursive writing learning. Also there is a conflict in the application because the reading and writing materials used in first class primary school are prepared as perpendicular basis letter. It determined that the teachers? opinions show meaningful differences on advantages of cursive writing according to their sex, occupational precedence, the school which they had graduated.