Avrupa Birliği sürecinde bölgesel gelişmeler ve kalkınma ajansları
Regional developments and development agencies in the European Union process
- Tez No: 218778
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. GÜLİSE GÖKÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Region, Regionalization, Regional Development Agencies and European Union
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Avrupa Birliği'yle entegrasyon sürecinde bölgesel gelişme vurgusunun giderek önem kazanmakta olduğu görülmektedir.Ancak Türk kamu yönetiminde reform tartışmaları ile sıklıkla gündeme gelen bölgesel kalkınma modelleri üzerinde genel bir uzlaşıya varıldığını söylemek mümkün görünmemektedir.Bu bağlamda çalışma çerçevesinde bölgeselleşme süreci, Avrupa Birliği bölgesel politikası, bölgesel kalkınma ajansları, Türkiye'de ajanslar oluşturulmadan önceki bölgesel gelişme ve bölge planlama süreci ve Avrupa Birliği ile uyum süreci çerçevesinde 5449 sayılı kanunun yasalaşma süreci ve Türkiye'deki kalkınma ajansı deneyimleri incelenmiştir.Anahtar Kelimler: Bölge, Bölgeselleşme, Bölge Kalkınma Ajansları ve Avrupa Birliği
Özet (Çeviri)
In the entegration process with European Union; ıt?s seen that the regional development emphasis has became gradually important. However, it is still hard to claim that there is a concensus on the regional development models which have come up by the reform debates in Turkish public administration.In this context, within the framework of the study; regionalization process, regional development agencies have been examined. The study also examined, conditions, operations and regional planning process before the establishment of agencies and the codification process of the Act no 5449 and development agency experiences in Turkey.