Coğrafya öğretiminde bilgisayar destekli öğretim yönteminin öğrenci başarısına etkisi
Effects of computer-assisted education of geography on students
- Tez No: 218886
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜLENT AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Eğitim ve Öğretim, Geography, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Coğrafya Öğretimi, Bilgisayar Destekli Öğretim Yöntemi, Öğretmen Merkezli Öğretim Yöntemleri, Education of Geography, Computer ? assisted EducationMethod, Teacher Centered Education Method
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü
- Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
Bu araştırmanın amacı, bilgisayar destekli öğretim (BDÖ) yönteminin, lise birinci sınıf coğrafya dersi sıcaklık konusunun öğretiminde öğrencilerin başarıları üzerindeki etkisini belirlemektir.Araştırma deneysel desen modelinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak başarı testi kullanılmıştır. Geliştirilen ölçme aracı Yenikent Ahmet Çiçek Endüstri Meslek Lisesi 1. sınıf öğrencilerinden 53 kişiye uygulanmıştır. Araştırmanın alt problemlerinin çözümlenmesinde; çift yönlü varyans analizi (repeated measures) yapılmış; frekans, yüzde ve aritmetik ortalama değerleri kullanılmıştır.Deney ve kontrol grubunun deney öncesi ve deney sonrası öntest ve sontest toplam sıcaklık konusu testi başarı puanları arasında anlamlı bir fark bulunmuştur.Öğrencilerin sıcaklık konusu başarıları ile ilgili olarak, öntest ? sontest ortalama başarı puanları arasında anlamlı bir fark bulunmuştur.İki ayrı öğretim modelinin uygulandığı deney ve kontrol grubu öğrencilerinin sıcaklık konusu testine ait başarı puanlarının deney öncesinden sonrasına anlamlı farklılık gösterdiği, yani farklı işlem gruplarında (deney ve kontrol grubu) olmak ile tekrarlı ölçümler faktörlerinin sıcaklık konusu testi başarı düzeyleri üzerindeki ortak etkilerinin anlamlı olduğu bulunmuştur. Bilgisayar Destekli Öğretim Yöntemi (BDÖ) ve öğretmen merkezli öğretim (düz anlatım, soru-cevap ve gösteri) yöntemlerini uygulamanın öğrencilerin sıcaklık konusuna ait başarılarını artırmada farklı etkilere sahip olduğunu göstermektedir. Sıcaklık konusunda bilgisayar destekli öğretim yönteminin, öğretmen merkezli öğretim yöntemlerine göre öğrencilerin sıcaklık konusuna ait başarılarını artırmada daha etkili olduğu bulunmuştur.Bilim Kodu:
Özet (Çeviri)
Aim of this study is determining the effects, of method of computer - assisted education, at secondary school in grade one at the teaching subject of temperature in geography lesson, on students? success.Research was realized in the model of experimental design. Achievement test was used as a data gathering process. The developed surveying instrument were applied to 53 students from Yenikent Ahmet Çiçek Industrial Occupation High school, grade one. At the solving of sub-problems; analysis of bilateral variations (repeated measures) were done; frequency, percentage and arithmetic average values were used.There is a remarkable difference was found, between the experimental and control group after and before the experiment, on their first and the last test?s total point of success at the test of subject of temperature.There is a remarkable difference was found between the first test and the last test average point of success of students at the subject of temperatureIt ıs understood that, from the beginning of experiment to end, the control and experimental groups show remarkable differences about their success point at the test of subject of temperature, that is to say it was found that common effects of factors of repeated measures on the success level of the test of temperature subject were remarkable in different operation groups. It is shown that applying of computer ? assisted education method and teacher centered (direct method, question-answer, and demonstration) method realized different level of success at the subject of temperature. It was pointed out that computer ? assisted education method makes students more successful than the teacher centered method at the subject of temperature.Science Code: