Tuva kamlarının alkışları (inceleme - metin - aktarma)
Tuva kamlarinin alkişlari (inceleme - metin - aktarma)
- Tez No: 218957
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. EKREM ARIKOĞLU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
 - Anahtar Kelimeler: Tuva Kamlığı, Kamlama, Yardımcı ruh, Tedavi, Tef, Tuvan shamanism, guardian spirit, therapy, tambourine
 - Yıl: 2008
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Gazi Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 182
Özet
Tuva Şamanizmi, Türkiye'de az araştırılmış bir alandır. `Tuva Kamlarının Alkışları' adlı çalışmanın amacı, bu açığı kapatma yolunda küçük bir katkıda bulunmaktır.`Tuva Kamlarının Alkışları' adlı tezimin ana konusu Tuva toplumunda eskiden beri özel statüye sahip şamanlar (kamlar) hakkında detaylı bilgi vermektir. Tezin araştırma kısmı, Rus, Türk, yabancı bilim adamlarının kaydettikleri bilgilerin sentezi yoluyla `Şaman (kam) kimdir?', `Nasıl kam olunur?', `Kamların faaliyetleri nelerdir?', `Kam alkışı nedir?' gibi sorulara cevap mahiyetinde düzenlenmiştir. Bu bölümde kamların icra ettikleri tedavi ayinleri, fal bakmalari, kült ayinleri detaylı olarak betimlenmiştir. Şamanların yardımcı ruhları ve eşyaları (tef, kostüm, çomak), ölüm ve cenazeleri hakkında bilgiler verilmiştir.Tezin `Metinler' kısmında kamların kamlama (şamansal seans) sırasında söyledikleri alkışlar Tuva Türkçesinden Türkiye Türkçesine aktarılarak verilmiştir. Halk edebiyatı ürünü olarak alkışlarda, Şamanizm inancını yaşatan halkların mitolojisi, günlük hayatı, iyilik ve kötülük, güzellik ve çirkinlik anlayışı, hastalık sebepleri, tedavi yöntemleri, doğa-insan ilişkisi, gök, yer, atalar kültü gibi halk bilgisinin çeşitli yönleri yansıtılmıştır.
Özet (Çeviri)
Tuvan shamanism is less researched in Turkey. The study titled `Tuva Kam Alkışları? aims to be a modest contribution in addressing this gap.My thesis `Tuva Kamlarının Alkışları? aims to provide detailed information about the shamans (kams) who have held a special status in Tuvan society since time immemorial. The research section of the thesis seeks answers to questions such as `Who is the shaman (kam)??, `How does one become a kam??, `What are the activities of the kam?? through a synthesis of the data collected by Russian, Turkish and other researchers. The therapies, divinatory techniques, and the cultic rituals administered by the kams are described in detail in this section. Information is provided about the guardian spirits, the items (tambourine, costume, staff), the death and the funerals of the shamans.The kams? alkış-prayers uttered in the shamanistic séance are translated from Tuvan Turkic into Turkish (Türkiye) and presented in the section `Texts?. The alkış-prayer, a produce of folklore, reflects various aspects of folk knowledge of the people who maintain their faith of Shamanism, such as mythology, daily life, therapeutic techniques, the relationship between nature and humanity, the sky, the earth, the ancestor cult.