Kırgız halk edebiyatında koşoklar (Ağıtlar)
Elegies in Kirghiz folk literature
  1. Tez No: 218961
  2. Yazar: İSA ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NACİYE YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Şiir, Poem
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
Özet
Çalısmamızın ilk kısmında, 1998 yılında Sonor Egemberdiyevatarafından hazırlanan, redaktörlügü Abdıldacan Akmataliyev tarafındanyapılan ?Kosoktor? adlı kitaptan seçtigimiz agıtları, önce yeni Türk alfabesinegöre transkribe edip, sonra Kırgız Türkçesinden Türkiye Türkçesine aktardık.Yapılan bu çalısma ile hem ?Kosoktor? adlı kitapta yer alan 64 taneagıt Türkiye Türkçesine aktarılmıs oldu; hem de dil-üslûp, dıs yapıbakımından degerlendirmesi ve muhteva bakımından degerlendirmesiyapılmıs oldu.Dil-üslûp degerlendirmesinde, agıtlarda yer alan hitaplar, sıfatlar, acıbelirten ifadeler ve kalıp sözler incelenip degerlendirilmistir.Dıs yapı bakımından degerlendirmede, nazım birimleri, ölçüleri, mısrasonu kafiyeleri ve mısra bası kafiyeleri incelenip degerlendirilmistir.Muhteva bakımından degerlendirmede, ölen kisi hakkında verilenbilgiler (yası, meslegi, huy-karakter özellikleri, fizikî özellikleri) incelenipdegerlendirilmis ve kosokların söyleyen kisilere göre, söylenis zamanınagöre, yas gruplarına göre, ölüm sekline göre tasnifleri yapılmıstır.Bu agıtlarda islenen konuların, sadece üzüntü ifade etmedigi, degisiktemaların da islendigi, genel olarak benzer bir üslûp gelistigi dikkatiçekmektedir.
Özet (Çeviri)
In the first part of the thesis, we?ve chosen some laments from thebook named ?Kosoktor? edited by Abdıldacan Akmataliyev and organized bySonor Egemberdiyeva in 1998. Firstly it is transcribed into the new TurkishAlphabet and then translated into Turkey Turkish from Kirghiz Turkish.With in the scope of this thesis, not only 64 laments from the book?Kosoktor? are translated into Turkey Turkish from Kirghiz Turkish; but alsoit?s language style, poetic structure and content is evaluated.While evaluating it?s language style, tha adjectives, the sayings andthe words which emphasize sarrow are evaluated.While evaluating it?s content, the information about the person, who ispassed away, is analyzed and evaluated (his age, his profession, his physicalappearance, his character) and the ?kosoks? are categorized according to thepeople who sing, the time, the age group and how they died.It is noticed that the themes of the laments are not only expresssorrow, but also they have some different themes and generally they have asimilar style.