Malumat mecmuası (51-75. sayılar) inceleme ve seçilmiş metinler
Malumat journal (51-75. issues) survey and selected texts
- Tez No: 218970
- Danışmanlar: PROF. DR. BELKIS GÜRSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Malumat Mecmuası, Ara Nesil, Baba Tahir, Edebî Mecmualar, Malumat Journal, İnterval Generation, Baba Tahir, Literary Journals, The Reign of Abdülhamit II
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 532
Özet
Bu tez çalışmasında, edebiyatımızda yenileşmenin arttığı bir dönemde eskiye bağlılığı belirgin olan ancak yeniye de kapılarını tamamen kapatmayan Malûmat mecmuasının; incelediğimiz sayılarındaki edebi yazılardan hareketle döneminin edebiyat ortamını ne derece etkileyip yönlendirebildiği ortaya konulmaktadır.?1. Bölüm? de; dönemin basın hayatından bahsedilmiş, Malûmat ile aynı veya yakın dönemde yayımlanmış önemli edebi dergilerden, bu dergilerin içerikleri ve yazarlarından bahsedilerek Malûmat'ın farklılığı ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır.?2. Bölüm? de; mecmuanın yayın amacı, ilkeleri, şekil özellikleri, işlediği konular ele alınmış, derginin yazar kadrosu, hakkında bilgilere ulaşılabilenler ölçüsünde tanıtılmıştır.?3. Bölüm? de; dergideki edebi yazılar türlerine göre sınıflandırılmış ve incelenmiştir.?4. Bölüm? de; mecmuanın 51?75. sayılarından seçilen metinler mecmua sayılarının sırasına göre Latin harflerine aktarılarak verilmiştir.?5. Bölüm? de; mecmuanın sayı numarasına göre kronolojik indeksi verilmiştir.?6. Bölüm? de; mecmuadaki yazıların yazarlarının isimlerine göre alfabetik indeks verilmiştir.Bu çalışmada, eski tarz eserlerin ağırlık taşıdığı ancak yeni ürünlerin de yayımlandığı Malûmat mecmuası; tanıtılmaya, dönem içindeki edebi faaliyetleri hakkında bilgi verilmeye çalışılmış, dönemini edebi açıdan ne derece etkilediği ve yönlendirebildiği araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis Malûmat Periodical, which was published in a period when there were significant changes and improvements in literature, is examined and by this study it is aimed to present how it affected the literary visions and trends at that time.In the ?1. Chapter?, the publication activities and other significant periodicals of that time are introduced. By this introduction it is aimed to emphasize the distinguished properties of Malûmat Periodical among others.In the ?2. Chapter?, the publication purposes, principles, formal features, the subjects that the writers wrote about and the authors of the periodical are tried to be introduced.In the ?3. Chapter?, the literary texts are classified according to their genres and they are analysed.In the ?4. Chapter?, selected texts from the 51st to the 75th issues of the periodical are transcripted from Arabic to Latin alphabet.In the ?5. Chapter?, the chronological index of the texts is given.In the ?6. Chapter?, the alphabetical index of the literary texts according to their writers is presented.In Malumat Periodical, poems and texts, written according to classical literary views, were published mostly, but also there were new forms and styles, even there were a few. In this study this periodical is introduced and its literary activities in that era are tried to be explained. Furthermore the role of the periodical and how it affected other literary views and trends of its time are presented.