Konuşma becerisinin sağaltılmasında tekerlemelerin kullanılması
Talking ability emend availability of tongue twisters
- Tez No: 219023
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYATİ YAVUZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Konusma, Konusma Becerisi, Diksiyon Egitimi, Tekerleme, Yanıltmacalar
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu çalısmada, Konusma Becerisinin Sagaltılmasında TekerlemelerinKullanılabilirligi arastırılmıs ve uygulanmıstır. Bu arastırma uygulamalı bir çalısmaolarak plânlanmıstır. Arastırma, Video destekli `ilk ve son-test ölçümlü' desenkullanılarak, 9 denekle yapılmıstır. Arastırmanın denekleri, 2007-2008 egitim veögretim yılında Mehmet Akif Ersoy ilkögretim Okulu 3, 4, 5, 6, 7. sınıfögrencilerinden seçilmistir.Önceden seçilmis Tekerlemeler ve Diksiyon Egzersizleri altı haftalık birsüreçte, denek grubunda, Uygulamalı - Deneysel çalısmanın sonunda,Tekerlemelerin Konusma Egitimine etkisini saptamak amacıyla, 11 saat diksiyondersi uygulanmıstır. Elde edilen video kaydıyla, deney ögrencilerinin TekerlemeEgitimiyle Konusma Düzeylerinde anlamlı bir fark olup olmadıgı arastırmasonucunda gözlenmistir. Uygulama sonucunda deney grubu lehine anlamlı bir farkbulunmus; Tekerleme yönteminin Konusma Becerisinin Sagaltılmasında etkilioldugu saptanmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, on Talking Ability Emend availability of Tongue Twisters hasperformed and searched. This research has planed as a practical work. The researchmade with 9 experimental and first ? last measure stand by video. The measures ofresearch has choosen from Mehmet Akif Ersoy Primary School?s 3,4,5,6,7classrooms students at 2007-2008 education and teching year.Choosen Tongue Twisters and Diction Exercises, at experimental group,about 6 weeks, Practical ? Experimental working in the end for determine to TongueTwister?s effect to Talking Education has performed with 11 hours lessons. With thevideo record, experimental students talking level difference has fixed with TongueTwister Education as a result of the research. The result of execution, has foundmeaningful difference for experimental group; cast of Tongue Twister has impingedto Talking Ability Emend availability.Keywords : Talking, Talking Ability, Diction Education, Tongue Twisters