2000-2007 yılları arası Ankara ilindeki matbaa teknolojilerindeki gelişmenin grafik tasarım eğitimine etkisi
The effect of publishing technology on graphical design education in Ankara between 2000-2007
- Tez No: 219041
- Danışmanlar: PROF. AHMET ATAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matbaacılık, Sahne ve Görüntü Sanatları, Typography, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Grafik Tasarım, Tasarım, Matbaacılık, Matbaa Teknolojisi, graph design, design, operating a printing business, printing house?s technology
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Uygulamalı Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bilgi ve bilimin geniş kitlelere ulaşmasında akla ilk gelecek şey matbaa ve dolayısıyla matbaacılıktır. Matbaacılığın da en çok ihtiyaç duyduğu malzemelerin başında kağıt gelmektedir; ikisi birbirini tamamlayan araçlardır. Kağıt, medeniyete ulaşılmasında bir vasıta görevi görüyor; matbaacılık ise, kağıda dökülen bilgi ve belgelerin çoğaltılması, daha geniş kitlelere ulaşmasında büyük öneme sahiptir. Kağıda dökülen bilgi grafik tasarımın matbaa ile ilişkisini ortaya koyuyor. Grafik tasarım kavramını baskı sanatı ve teknolojisinden ayrı düşünmek olanaksızdır. Grafik tasarım da matbaa her aşamada kendini gösteren ayrılmaz bir bütündür. Bu bütünün birbiri içinde ne kadar rol oynadı önemli bir ölçüttür. Bu araştırmanın temel amacı; 2000-2007 yılları arası Ankara ilindeki matbaa teknolojilerindeki gelişmelerin nitelikli grafik tasarımcılara ihtiyacın iş veren görüşlerine göre saptanmasıdır. Bu çalışmanın gelişen teknoloji karşısında nitelikli ve eğitimli insan gücünün önemi vurgulamak, teknolojiye ayak uydurabilen, ihtiyaca cevap verebilecek düzeyde grafik tasarımcıların yetişmesi yönünde, faydalı olabileceği düşünülmüştür. Araştırmanın amacını gerçekleştirmek üzere uzman görüşleri alınarak araştırmacı tarafından hazırlanan anket formu sonucunda, matbaalardan alınan bilgiler SPSS programı yardımıyla analiz edilmiştir. Anket formunda yer alan her sorunun frekans ve yüzde değerleri alınıp tablolaştırılarak, grafik dağılımı ile yorumu yapılmıştır.Araştırma ile elde edilen bilgiler ışığında:1.2000-2007 yılları arası Ankara'daki matbaaların teknolojik durumları, baskı öncesi (film çıkış, ctp, kalıp pozlama), ofset baskı (web ofset, tabaka ofset) ve baskı sonrası (kesim, kırım, dikiş, kapak takma) makineleri hakkında bilgi sahibi olunmuştur.2.Matbaa makinelerinin teknolojik olarak gelişimi şirketin iş hacminin artması ve karlılık açısından olumlu yönde etkilemiştir. Teknolojik gelişim sayesinde müşteri beklentileri karşılanmaktadır.3.Matbaalar gelişen teknolojiye ayak uydurabilecek, alanlarında eğitim görmüş nitelikli grafik tasarımcılara ihtiyaç duymaktadırlar.Araştırmanın sonunda elde edilen bulgular doğrultusunda; 2000-2007 yılları arasında Ankara İlindeki matbaaların teknolojik gelişim gösterdikleri sonucuna varılmıştır. Matbaalardaki teknolojik gelişim sonucunda nitelikli grafik tasarımcılara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
To convey information and science to wide mass, the first thing that comes to our mind is printing house and operating a printing business. The most important thing that is necessary for operating a printing business is paper. Paper is used as a means to reach civilization; and operating a printing business has great importance in reaching wider mass. İnformation that has been on paper shows the relationship between graph design and printing house. İt is impossible to think concept of graph design without printing art and technology. Printing house in an indispensable part in graph design in every position. How this whole part roles in each other is an important criterion. The basic aim of this research is to fix the effect of development of printing house technology in Ankara on graph design education according to the idea of employees. Emphasizing qualified and educated human power towards developing technology this study has been considered as usefull for training graph designer that can answer one?s needs and adapt technology. To fulfil the aim of research, information that has been get from printing house with the help of SPSS programme has been analysed as a result of conversation form prepared by research getting expert?s idea.By the information acquired with research:1.İt has been get information about the condition of printing house in Ankara between the years of 2000 and 2007 and machines of previous printing (film, exit, ctp, pattern, pose) ofset printing (web ofset, tobacco, ofset) and following printing(cutting, breaking, sewing and putting on cover)2.The development of house?s machines technologically has affected the working capacity and benefits of company positively. Owing to the technological development customer?s needs have been answered.3.Printing houses need qualified graph designers that can adapt technology and that are trained in their fields.As a result of research, by the findings that have been get between the years of 2000 and 2007 the printing house in Ankara has shown technological development. As a result of technological development in printing house, it needs qualified and trained graph designer.