İlköğretim 4. ve 5. sınıf sosyal bilgiler ders kitaplarında yer alan Atatürkçülük konularındaki kavramların kazandırılma düzeyi(Zonguldak ili örneği)
The acquisition level of Kemalism concepts taking part in the primary school social studies course books of 4 th and 5 th grades
- Tez No: 219043
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. CENGİZ DÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İlköğretim, Sosyal Bilgiler, Atatürkçülük, Kavram, Primary School, Social Studies, Kemalism, Concept
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
- Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Türkiye'de yapılandırmacı kuram temel alınarak 2004-2005 öğretim yılında yeni bir ilköğretim programı hazırlandı ve ilk yıl pilot okullarda uygulanmak kaydıyla şu an tüm ilköğretim okullarında uygulanmaktadır. Bu çalışmada Yeni İlköğretim Sosyal Bilgiler Öğretim Programında yer alan Atatürkçülük konulardaki kavramların 4. ve 5. sınıf öğrencileri tarafından anlama ve kazanma düzeylerinin araştırılması amaçlanmıştır. Programın hedeflerinin belirlenmesi için böyle bir araştırma önemlidir.Araştırma Zonguldak ilinde belirlenen 7 ilköğretim okulunda 2006-2007 öğretim yılında yapılmış tarama (survey) modelinde betimsel bir çalışmadır. Tarama modeli türlerinden genel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evreni Zonguldak ilindeki ilköğretim okullarıdır. Örneklemi ise Zonguldak ilinde sistematik olarak belirlenen 7 ilköğretim okulundan random (tesadüf) yöntemiyle seçilen 4. ve 5. sınıf öğrencileri (367 kişi) oluşturmuştur.Araştırmacı tarafından 4. sınıflar için 25, 5. sınıf öğrencileri için 30 sorudan oluşan bir anket hazırlandı. Verilerin analizinde ?SPSS 15? (Statistical Package for Social Sciences) Paket Programı kullanılarak frekans (f) ve yüzde (%) hesaplamaları yapılmıştır.Bu çalışmada öğrencilerin Atatürkçülük konularındaki kavramları öğrenme düzeyleri ile ilgili önemli sonuçlara ulaşılmıştır. 4. sınıf öğrencilerinin Atatürkçülük konularındaki tüm kavramları kazanma düzeyi % 73, 5. sınıf öğrencilerinin ise % 70 olarak bulunmuştur. Öğrencilerin Atatürkçülük konularındaki kavramları kazanma düzeyleri okullara ve ilçelere göre farklılık göstermektedir. Bu farklılıkların giderilebilmesi için tüm okullarda eğitim ve öğretim olanaklarının istenilen seviyeye yükseltilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
A new primary school curriculum was prepared based on structuralist theory in the 2004-2005 educational year in Turkey and after being put into practice in some sample schools in the beginning, it is now being carried out in all the primary schools throughout the whole country. In this project, it is aimed to survey the level of understanding and learning Kemalism Concepts in the New Social Studies Teaching Curriculum by the 4th and 5th grade primary school students. Such a study is vital to determine the targets of curriculum.This research is a survey type descriptive study carried out in the 7 schools in Zonguldak between the years 2006 and 2007. Among the survey types, general survey style was chosen and used. The area of the research is limited in the primary schools of Zonguldak. Systematically formed samples were made up of the 4th and 5th grade primary students (367 person) chosen using the random technique.A questionnaire consisting of 25 questions for 4th grades and 30 questions for 5th grades was prepared by the researcher. In the analyse of the datas, frequency (f) and percentage (%) calculations were made using ?SPSS 15? (Statistical Package for Social Sciences).In this study important results were achieved about the learning level of the students in concepts of Kemalism subjects. It was found out that the learning level of 4th grades is % 73 and 5th grades is % 70. These levels change depending on the schools and the districts. It is compulsory to increase the conditions of the schools up to the desired level to do away with the differences.