Fen ve teknoloji dersinde kavram haritası kullanmanın öğrencilerin başarıları ve tutumlarına etkisi
The effects of using concept maps on attitudes and achievement towards science lesson
  1. Tez No: 219056
  2. Yazar: SÜNDÜS CANBOLAT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA SARIKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kavram, Kavram Haritası, Tutum, Başarı, Geleneksel Öğretim Yöntemi, İnsan Dolaşım Sistemi, Concept, Concept Map, Attitute, Success, Traditional teaching method, Human Circulatory System
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, fen ve teknoloji dersinde kavram haritası kullanmanın öğrencilerin başarıları ve tutumlarına etkilerinin araştırılmasıdır. Araştırma ön test-son test kontrol gruplu deneysel modelde yapılmıştır.Araştırmanın örneklemi, MEB'e bağlı bir ilköğretim okulu 6. sınıfında okuyan 100 öğrenciye uygulanmıştır. Deney ve kontrol olmak üzere 2 grup belirlenmiştir. Çalışma 3 hafta devam etmiştir. Uygulamadan önce öğrencilerin ön bilgilerini ve fene olan tutumlarını belirlemek için Ön Bilgi Testi, Basarı Ön Testi ve Tutum Anketi uygulanmıştır. Uygulama sonunda ise Geleneksel Öğretim Yöntemi ve Kavram Haritası ile Öğretim Yönteminin etkililiğinin belirleyebilmek için her iki gruptaki öğrencilere Basarı Son Testi ve Tutum Anketi tekrar uygulanmıştır. t-Testi hipotezleri değerlendirmede kullanılmıştır.Araştırma sonucunda; dolaşım sistemi konusu kavram haritası ile anlatılan öğrencilerin daha başarılı olduğu görülmüştür. Bu metot eğitim sistemimize olumlu bir katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to search the effect of using concept maps on attitudes and achievement towards science lesson. The search is implemented and settled on the model which consists of pretest ? posttest control group.The study was done on 100 students who studied at 6th class of Primary School of MEB. There were two groups, which were the experiment class and the control class. The research prolonged for 3 weeks. Before the application, Prior Knowledge Test, Success Prior Test, and Attitute Test were applied to the students in order to determine the prior knowledge and their approach towards science. At the end of the application, Success Final Test and Attitute Test were applied to the both groups to determine the effectiveness of Traditional Teaching Method and Concept Map. T-test was used to evaluate the hypothesis.At the end of the research, the students were more successful who treated by concept map at the subject ?Human Circulatory System?. This method will provide a positive cotribution to our education system.