Vee diyagramı, tanılayıcı dallanmış ağaç ve kavram haritalarının matematik dersine yönelik tutum ile başarıya etkileri ve bu araçlara yönelik öğretmen görüşleri
The effects of vee diagrams, concept maps and diagnostic branched tree on attitudes to mathematic course and success and the teacher views about these means
- Tez No: 308518
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİ DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kavram Haritası, Tanılayıcı Dallanmış Ağaç, Vee Diyagramı, Tutum, Başarı, Öğretmen Görüşleri, Concept Maps, Diagnostic Branched Tree, Vee Diagrams, Attitude, Success, Teachers? Views
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırmanın amacı; vee diyagramı, tanılayıcı dallanmış ağaç ve kavram haritalarının matematik dersine yönelik tutum ile başarıya etkilerinin incelemek ayrıca bu araçlara ilişkin öğretmen görüşlerini belirlemektir.Araştırma, 2010-2011 eğitim-öğretim yılının Bahar döneminde Niğde ilinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Dr. Sadık İlköğretimde 7/A sınıfında öğrenim gören 31 öğrenci ile yürütülmüştür. Öğretmen görüşlerini belirlemek için ise Niğde ilinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilköğretim okullarında bulunan 9 öğretmen ile görüşme yapılmıştır. Araştırmada, araştırmacı tarafından geliştirilen 2 alt boyutu bulunan Matematik Dersine Yönelik Tutum Ölçeği, vee diyagramları, kavram haritası, tanılayıcı dallanmış ile öğrencilerin bahar dönemine ait matematik karne notları ve yılsonu matematik karne notları veri kaynağı olarak kullanılmıştır. Öğretmen görüşleri ise görüşme formu yardımıyla elde edilmiştir.Araştırmada nicel verilerin analizinde İlişkili Örneklemler için T Testi ve Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda, öğrencilerin ölçekte yer alan matematikten hoşlanma alt boyutuna ait puanlarda istatistiksel olarak anlamlı bir artış bulunurken, problem çözmeye yönelik tutum alt boyutuna ait puanlardaki artış istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Ayrıca araştırmanın sonucunda, matematik dersinde kullanılan vee diyagramı, kavram haritası ve tanılayıcı dallanmış ağaçtan elde edilen puanların öğrencilerin matematik sontest tutum puanlarını ve matematik başarılarını yordamada önemli birer yordayıcı oldukları bulgusuna ulaşılmıştır. Yordayıcı değişkenlerin matematik sontest tutum puanları üzerinde etkileri bakımından en güçlü yordayıcının öğrencilerin tanılayıcı dallanmış ağaçtan elde ettikleri puanlar olduğu bulunurken, matematik başarı puanları üzerinde etkileri bakımından en güçlü yordayıcının öğrencilerin vee diyagramından elde ettikleri puanlar olduğu sonucuna ulaşılmıştır.Nitel verilerin analizinde ise, nitel araştırma tekniklerinden faydalanılmıştır. Araştırma sonucunda, araştırmaya katılan öğretmenlerin programlarda önerilen yeni ölçme ve değerlendirme araçları ile olumlu görüşlere sahip olduğu; bu araçları kullanan öğretmenlerin daha çok performans değerlendirme, proje görevi ve portfolyoyu tercih ettikleri; bu araçları ise derslerinde gerektiği şekliyle uygulayamamalarında zaman eksikliği, sınıfların kalabalık oluşu, aile ve öğrenci ilgisizliği, verilen öğretmen eğitimlerin yetersiz olması gibi engellerin rol oynadığı bulgularına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this work is to examine the effects of vee diagrams, concept maps and diagnostic branched tree on attitudes to mathematic course and success and to indicate the teacher views about these means.This analysis has been conducted with 31 students educating from 7/A class at Dr. Sadık Ahmet Primary School in Niğde during 2010-2011 education year. 9 teachers employing at various schools in Niğde were interviewed in order to indicate teacher views. Attitude scale to mathematic course composing of two dimension developed by researcher, Vee Diagrams, concept maps, diagnostic branched tree, Marks of students have been used as data. Teacher views have been obtained via interview forms.Within this research, to analyze qualitative data, t-testi and multiple linear regression. At the end of the research, statically significant increasing has been designated at points of enjoying math sub dimension and significant increasing has not been designated at attitude to problem solving sub dimension. In addition, it has been found that marks obtained from math course in which vee diagrams, concept maps and diagnostic branched tree are used are important interpreters on interpreting attitude points attained from mathematic last test and mathematic success. The most effective interpreter in terms of the effects of interpreter variables on lat test attitude points is points attained from diagnostic branched tree. And the most effective interpreter in terms of the effects on success points is points attained from vee diagrams.Qualitative research techniques were used for analysing qualitative datas. At the end of the research these conclusions have been reached; teachers have positive attitudes about measurement and evaluation means suggested within programs; teachers using these means prefer performans evaluating, Project work and portfolio; they can not apply these means exactly since time, crowded classrooms, unconcerning of students and parents, insufficiency of teacher education.