1924, 1926, 1936, 1948 ilkokul programlarına göre hazırlanmış ders kitaplarında tarih konuları ve öğretimi
History subjects and education in the coursebooks which are prepared according to the primary school education system 1924,1926,1936,1948.
- Tez No: 219261
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLMİSAL EMİROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Tarih, Program, Ders Kitabı, History, Programme, Coursebook
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 403
Özet
Çalışmamızda; 1924, 1926, 1936, 1948 ilkokul programlarında öngörülen tarih öğretiminin amaç/hedef, yöntem, araç-gereç, ölçme ve değerlendirme unsurları bakımından ders kitaplarında işlenişi (yansımasını) incelenmiştir..Bu amaç çerçevesinde aşağıdaki sorulara cevap aranmıştır.1924,1926,1936,1948 ilkokul programlarında öngörülen tarih öğretiminin ders kitaplarında ;a) amaç(hedef) olarak işlenişini ortaya koymak ve arasındaki varsa farklılıkların (sapma) sebeplerini belirlemek.b) içerik (konu/ünite/bölüm) olarak işlenişini ortaya koymak ve arasındaki varsa farklılıkların (sapma) sebeplerini belirlemek.c) yöntem (metot) olarak işlenişini ortaya koymak ve arasındaki varsa farklılıkların (sapma) sebeplerini belirlemek.d) araç(gereç) olarak işlenişini ortaya koymak ve arasındaki varsa farklılıkların (sapma) sebeplerini belirlemek.e) ölçme ve değerlendirme olarak işlenişini ortaya koymak ve arasındaki varsa farklılıkların (sapma) sebeplerini belirlemek.
Özet (Çeviri)
In our work, teaching of history which was projected in primary school programmes in 1924, 1926, 1936, 1948 is researched in the content of the coursebooks from the point of view of the components like target and goal method and technique, materials, measurement and evaluation.In the frame of this goal, the answers were looked for the questions below.The aim of teaching of history projected in 1924, 1926, 1936, 1948 in primary school coursebooks is;-to bring up it?s working as a goal and to determine the reasons of the differences (deviation) if there are any.-to bring up it?s working as a content (topic/unıt/part) and to determine the reasons of the differences (deviation) if there are any.-to bring up it?s working as a method and to determine the reasons of the differences (deviation) if there are any.-to bring up it?s working as a material and to determine the reasons of the differences (deviation) if there are any.-to bring up it?s working as a measurement and evaluation and to determine the reasons of the differences (deviation) if there are any.