Hastane lojistiği ve bir uygulama
Hospital logistic and application
- Tez No: 219325
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL DUYMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hastane lojistigi, tıbbi atık lojistigi, afet durumlarında lojistik, Hospital logistic, medical waste logistic, disaster logistic
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Yüksek harcamaların yapıldıgı saglık sektöründe, hastanelerde uygulanmakta olan lojistiksüreçleri, hastane bütçelerinin son derece büyük bir bölümünü teskil etmektedir. Harcamalarınbu kadar yüksek oldugu bir sektörde, maliyetlerin düsürülmesi, etkinligin ve kaliteninarttırılması amacıyla bir takım destek süreçlerinin uygulanmasına gerek duyulmaktadır. stebu süreçlerden biri de hastane lojistigi sürecidir. Her ne kadar kritik önemi yeterinceanlasılmamıs olsa da, hastane lojistigi son derece karmasık bir süreçtir. Bu süreci sadece tıbbigereçlerin ve ilaçların tedarigi ve dagıtımı olarak nitelendirmek eksik bir yaklasım olacaktır.Hastane lojistigi süreci ilâç, tıbbi cihaz ve gereçler, personel, yemek servisi, güvenlik, enerjigibi ihtiyaçların temin edilmesi ve ilgili birimlere dagıtılması süreçlerini kapsamaktadır. Busüreçlerin yönetimi hastane içinde olusturulmus olan alt birimler tarafından gerçeklestirilir.Hastane lojistigi konusunda dünya genelinde pek çok arastırma yapılmıs olmasına ragmen,ülkemizde bu yönde yapılan çalısmaların sayısı yok denecek kadar azdır. Bu durumdan yolaçıkılarak hazırlanan bu çalısmada, hastane lojistigi konusunda teorik bir çerçeveninolusturulması ve hastanelerdeki lojistik aktivitelerinin incelenmesi amaçlanmıstır. Budogrultuda dört farklı hastane ile mülakatlar yapılmıs ve cevaplar alınmaya çalısılmıstır.Sonuçlara bakıldıgında devlet hastanelerinin ?lojistik? kavramını henüz kullanmadıkları, özelhastanelerin ise sistem kurma ve yerlestirme asamasında oldukları görülmüstür. Ortaya çıkanbir baska vahim sonuç ise, ?satınalma? ile ?lojistik? kavramlarının esanlamlı kullanılıyorolmasıdır.
Özet (Çeviri)
In health care sector, logistic activities absorb such a large proportion of hospital budget. Inthat kind of expensive sector, some support processes are needed to reduce costs and increaseefficiency and quality. Hospital logistic is one such support process. Although its criticalimportance hasn?t been understood enough hospital logistic is a very complex process. Itwould be incomplete approach to describe hospital logistic as a medical device and drugsupply and delivery process. Hospital logistic process contains supplying drug, medicaldevices, human resource, catering, security, energy and these kinds of needs and deliveringthem to the hospital subunits. Management of these processes is performed by subunits inhospital.Although many researches have been done about the hospital logistic in worldwide, there isonly a few research in our country. So in this study the main purpose is to build a theoreticalframe about hospital logistic and search for hospital logistic activities. In this direction someinterviews have been done with four different hospitals and it has been tried to get answers.According to research results, it is clear that hospital logistic isn?t used as a word in publichospitals. In private hospitals, hospital logistic system is just setting up level. An other seriousresult is that; ?purchasing? and ?logistic? terms are used as synonyms.