Kaufman kısa zeka testi (Kaufman Brief Intelligence Test ? K-BIT)11-12 yaş çocukları üzerinde geçerlik,güvenirlik ve ön norm çalışmaları
Kaufman Brief Intellegence Test the studies of validity, reliability and pre norm (age 11-12)
- Tez No: 219468
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERAP EMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kaufman Kısa Zeka Testi, Zeka Testleri, Akıcı Zeka, KristalizeZeka, Sözcük Bilgisi, Matrisler, Kaufman Brief Intelligence Test, Intelligence Tests, Fluid Ability, Crystallized Ability, Vocabulary, Matrices
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üstün Zekalılar Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
Bu araştırmada amaç Kaufman ve Kaufman (1990) tarafından geliştirilmiş olanKaufman Kısa Zeka Testi (Kaufman Brief İntelligence Test / K-BIT)`nin 11 ? 12 yaşTürk çocukları üzerinde geçerlilik, güvenirlilik ve ön norm çalışmalarının yapılmasıdır.Araştırma, İstanbul ilindeki 3 farklı sosyo-ekonomik ve kültürel düzeyi temsileden ve evrenden tabakalama örnekleme metodu ile belirlenen 20 ilçedeki 94 okuldaokuyan 400 öğrenciye Kaufman Kısa Zeka Testi'nin bireysel olarak uygulanması ilegerçekleşmiştir. Verilerin analizinde güvenirlilik çalışmaları doğrultusunda test-tekrartest güvenirlik katsayıları, iç tutarlılık katsayıları ve ölçmenin standart hata değeribelirlenmiştir. Geçerlilik çalışmaları doğrultusunda ise içerik, yapı ve kriter geçerliliğiişlemleri yapılmıştır. Ayrıca demografik özelliklere ilişkin verilerin analizinde t-testi,Pearson, Spearman rho korelasyon analizi, ANOVA testi ve Mann- Whitney U testikullanılmıştır.Araştırmanın sonucunda K-BIT'in güvenilir ve geçerli bir araç olduğusaptanmıştır.Yapı geçerliliğinden elde edilen bulgulara göre K-BIT ve WISC-Rpuanlarının, istatistiki açıdan anlamlı ve pozitif ilişkiler gösterdiği gözlemlenmiştir.11 yaş grubu çocuklarda sosyo-demografik bazı değişkenlerle K-BIT puanıarasında anlamlı bir ilişki kurulamadığından bu yaş grubunda daha sonra yapılacakolan çalışmalarda duygusal değişimleri ölçen ölçeklerin de kullanılması ve K-BIT'in testyapılan bireylerce yeterince anlaşılır olmadığı vurgulanan maddelerinin resimlerinindeğiştirilmesi tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to carry out the reliability, validity and thenorm studies of Kaufman Brief Intelligence Test (K-BIT) that was developed byKaufman and Kaufman (1990), on Turkish children who are 11-12 years of age.The sample of this research is consist of 400 children who are selected bystratified sampling method and who attend 94 schools in 20 different districts thatrepresent 3 different socio-economical and cultural levels of Istanbul. K-BIT has beenapplied to 400 children individually. In the data analysis, test-retest reliabilitycoefficients, content validity coefficients and standart deviation have been calculated forthe reliability studies. Content validity, construct validity and criterion validity prosedureshave been carried out in the validity studies. Moreover, in the analysis of the datapertaining to demographic features, t-test, Pearson, Spearman rho corelation analysis,ANOVA test and Mann- Whitney U test were used.The results of the research reveal that K-BIT is a reliable and valid instrumentfor Turkish population. Results of construct validity study reveals that no significantdifferences were obtained between the Composite, Vocabulary, and Matrices means ofthe Kaufman Brief Intelligence Test and the Full Scale, Verbal, and Performance meansof the WISC-R.It was discussed that emotional scales should be used to reveal why somesocio-demographic variables don?t show significant differences with K-BIT scales andsome pictures in K-BIT should be changed in order to be more comprehensible.