Endüstri meslek liselerinde görev yapan öğretmenlerin örgütsel sessizlik ve örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişki
The teachers' relationship between the organizational silence and the organizational commitment working at the industrial and the vocational schools
  1. Tez No: 333606
  2. Yazar: AHMET KOLAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANAN ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sessizlik, örgütsel sessizlik, bağlılık, örgütsel bağlılık, Silence, organizational silence, commitment, organizational commitment
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Tüm zamanların en önemli konularından biri hiç tartışmasız eğitim ve kalitesidir. Ülkemizde de son on yıl içerisinde eğitim alanında önemi değişikliklere gidilmekte olduğu görülmektedir. Yönetsel değişikliklerin eğitim alanında yapılabilecek değişikliklerin başında geldiği yadsınamaz bir gerçektir. Okullarımızda yönetsel problemlere yol açabilecek konuların başında da örgütsel sessizlik ve örgütsel bağlılık konuları gelmektedir.Bu tez çalışması endüstri meslek liselerinde çalışan öğretmenlerin görüşlerine bağlı olarak Örgütsel Sessizlik ile Örgütsel Bağlılık düzeylerini tespit etmek ve Örgütsel Sessizlik ile Örgütsel Bağlılık arasında nasıl bir ilişki olduğunu ortaya koymak amaçlanmıştır. İstanbul ili Esenyurt ilçesi endüstri meslek liselerinde 2011?2012 öğretim yılında görev yapan öğretmenler araştırmanın kapsamını oluşturmaktadır. Araştırmada ilçedeki bütün endüstri meslek liselerine ulaşılmıştır. İlçedeki 3 endüstri meslek lisesinde çalışan 174 katılımcıdan gönüllülük esaslı olarak 144 katılımcı ölçeklerdeki sorulara yanıt vermişlerdir. Örneklem grubuna ?Örgütsel Sessizlik Ölçeği? ve ?Örgütsel Bağlılık Ölçeği? uygulanmış ve yapılan analizlerde su sonuçlara ulaşılmıştır:Araştırma sonuçlarına göre katılımcıların Örgütsel Sessizlik algıları orta düzeye yakın, Örgütsel Bağlılık algıları ise orta düzeyde olduğu ortaya çıkmıştır. Bu sonuç endüstri meslek liselerinde görev yapan yönetici ve öğretmenlerin sorunlarını rahatça ifade edemedikleri ve duruma ve şartlara bağlı olarak sessiz kalmayı tercih ettiklerini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
One of the most indispensable matters of all times is sure the education and also its quality. It's been observing a great changes and improvements the last ten years in educational system in our country. It's undeniable truth that the administrative changes have always been taking the primary importance in education. Organizational Silence and Organizational Commitment are one of the issues that can cause administrative problems in Turkey.In this study, depended on the thoughts of the teachers who work at Industrial and Vocational Schools, aims to both ascertain the levels of Organizational Silence and Organizational Commitment and also to decide the correlations of them. The teacher?s have created the content of this survey who has worked in the vocational schools of Esenyurt, Istanbul between the years of 2011 and 2012. On this survey we have reached the all vocational schools in this location. 144 participators out of 174 who work in three vocational schools in this location have asked to these questions willingly. The Scale of Organizational Silence and Commitment have been applied to these groups; we have gotten to these dissertations as a consequence:As a consequence of this survey shows us that the participators conception of organizational silence is near to average; a conception of organizational commitment is on the average of them. This result has shown that the teachers and the administrators could not tell their problems directly and freely, they have chosen to be in silent according to the situations and developments come across with.