Farklı branşlardan atanan sınıf öğretmenlerinin mesleki yeterlilikleri hakkında diğer öğretmenler ve idarecilerin görüşleri.
Views related to the evaluation of professional adequacy of the teachers appointed from different branches, by other teachers and administrators.
- Tez No: 219579
- Danışmanlar: PROF. DR. ADİL ÇAĞLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen, sınıf öğretmeni, ilköğretim, ilköğretim okulu, teacher, class teacher, primary education, primary school
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Eğitim sistemimizin çok önemli bir halkasını oluşturan öğretmen yetiştirme konusu, günümüzde çok önemli sorunlarla karşı karşıyadır. Bu sorunlardan biri de, öğretmen yetiştirme programı ile ilgilidir. Bu araştırmanın amacı, farklı branşlardan atanan sınıf öğretmenlerinin mesleki yeterliliklerinin , diğer öğretmenler ve okul idarecileri tarafından değerlendirilmesine ilişkin görüşlerini belirlemektir.Araştırmada öğretmenlik mesleğinin tanımı, özellikleri, temelleri, iyi bir öğretmende bulunması gereken nitelikler ve bilgi toplumu öğretmeninin yeterlikleri üzerinde durulmuştur. Ayrıca cumhuriyetten günümüze öğretmen yetiştirme tarihi ve istihdam politikaları detaylı bir şekilde incelenmiştir.Okul yöneticilerinin ve öğretmenlerin ?Branş Dışından Atanan Sınıf Öğretmenlerinin Yeterlilikleri?ne yönelik uygulanmış olan anketten ulaşılan bulguların incelenmesi ve tartışılması sonucunda yapılan çeşitli önerilere yer verilmiştir. Yapılan öneriler, ulaşılan bulgular çerçevesinde ortaya konulmuştur.Araştırma betimsel bir nitelik arz etmektedir. Araştırmanın evrenini İstanbul ili, Avrupa Yakası'nda çalışmakta olan Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı ilköğretim okullarında görev yapan sınıf öğretmenleri ile okul idarecileri oluşturmaktadır. Örneklem ise, bu evrenden tesadüfi yolla seçilen toplam 188 sınıf öğretmeni ve 12 ilköğretim okulu idarecisinden oluşturulmuştur. Veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen anketle elde edilmiş olup, SPSS programında analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Teacher training matter which constitute a very important part of our education system, has very serious problems. One of these problems is related to the teacher training program. The aim of this study is to determine views related to the evaluation of professional adequacy of the teachers appointed from different branches by other class teachers and administrators.In this study it is examined that the definition of teaching profession, features, bases, characteristics that a good teacher must have and qualifications of information society teacher. Additionally, the history of teacher training and employment policies from the establishment of republic to present is examined in detail.There are some proposals in our study which were reached by the examination and discussion of interview related to the ?adequacy of the teachers appointed from other branches?. Proposals are done in the frame of outcome reached by the interview.This study has explanatory feature. The field of the study constituted by the class teachers and school administrators working in the state primary schools located in the European side of Istanbul. Sampling is made by coincidental selection of 188 class teachers and 12 school administrators in this field. Data was reached by the interview which was developed by the examiner, and analysed by SPSS program.