İşletmelerdeki mesleki eğitimi gerçekleştirmede işletmelerin koordinatör öğretmenler tarafından değerlendirilmesi
Assessment the companies from the coordinator teachers to perform vocational education in the companies
- Tez No: 219581
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Teknik Eğitim, Education and Training, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Vocational education in the companies, Coordinator teacher
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu araştırmanın amacı, meslek lisesi öğrencilerinin işletmelerdeki mesleki eğitimlerini gerçekleştirmede koordinatör öğretmenlerin görüşlerini saptamak ve değerlendirmektir. Bu amaçla, öncelikle, sanayide kalifiye eleman bulunmasının önemine ve bununda işletmedeki mesleki eğitimin gerçek mana da yapılmasıyla mümkün olacağına ilişkin bir çerçeve sunulmuştur.Araştırma İstanbul ilinin her iki yakasında bulunan ilçelerdeki meslek liselerinde görev yapan 244 koordinatör öğretmen üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma için toplanan veriler SPSS paket programı kullanılarak analiz edilmiştir.Bu araştırma işletmelerdeki mesleki eğitimi değerlendiren koordinatör öğretmenlerin cinsiyet, yaş, mezun olduğu okul, mesleki kıdem, branş ve okuldaki görev değişkenine göre farklılıkları incelenmiştir.Araştırmada kullanılan anket toplam 45 sorudan oluşmaktadır. Veriler; frekans, % ( yüzde ), t-testi, Anova ( tek yönlü varyans analizi ), scheffe testi istatistikleri ile analiz edilerek yorumlanmıştır.Araştırma sonucunda işletmelerdeki mesleki eğitimi değerlendiren koordinatör öğretmenlerin; cinsiyet, mezun olduğu okul, branş ve okuldaki görev değişkenine göre anlamlı farklılıklar varken yaş ve mesleki kıdeme göre anlamlı farklılık görülmemiştir.Anahtar Kelimeler : İşletmede Mesleki Eğitim, koordinatör öğretmen
Özet (Çeviri)
The purpose of this investigation; when the vocational high school student perform their vocational education in the companies appoint and rating coordinator teachers? idea.Firstly for this purpose, a conspectus presents for the important of the find qualified employee in the industry and barely it possible to make a really vocational education in the companies.The investigation performed on the 244 teachers who work in vocational high school in the two side townships in Istanbul. The data which obtained for the investigation analyzed using SPSS package program.This investigation analyzed according to difference between coordinator teachers? who comment vocational education in the company; gender, age, graduated school, senior, branch and appointment of the school factor.The inquiry which used in this investigation consist 45 questions. The data analyzed and interpreted using the statistic of frequency, % ( per cent), t-test, Anova ( one-way variance analysis ) and scheffe test.At the end of the investigation, a significant difference has observed according to coordinator teachers? who comment vocational education in the company; gender, graduated school, branch and appointment of the school factor but this significant difference has not observed age and senior factor.