Meslek liselerinde okul kültürünün çok boyutlu olarak incelenmesi (Ümraniye ilçesi örneği)
Multidimensional investigation of the school culture in the trade schools (Ümraniye county sample)
  1. Tez No: 219592
  2. Yazar: ESİN ALKAN
  3. Danışmanlar: DR. MUSTAFA OTRAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt KültürüOkul KültürüMesleki Teknik EğitimMeslek Liseleri, Organizational CultureSchool CultureProfessional Technical EducationTrade Schools
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Dünya'da hızla ilerleyen teknolojik gelişmeler, mesleki ve teknik eğitimin daha daönem kazanmasına neden olmuştur. Türkiye'de nitelikli işgücü yetiştirmeyiamaçlayan meslek liselerinin önemi de bu duruma paralel olarak artmaktadır. Önemigün geçtikçe belirginleşen meslek liselerinin etkinliğinin artmasında ?örgüt kültürü?önemli bir unsurdur. Güçlü ve olumlu bir ?okul kültürü? meslek liselerinin,amaçlarına ulaşmasında itici bir güç olacaktır.Bu tez çalışmasının amacı; İstanbul İli, Ümraniye İlçesinde bulunan meslekliselerindeki öğretmenlerin okul kültürü algılarını tespit etmek, öğretmenlerin okulkültürü algıları ile bazı demografik değişkenler (cinsiyet, yaş, kıdem, medenidurum?) arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır.Tez çalışması dört bölümden oluşmaktadır. I. Bölüm; problem, amaç, önem,sayıltılar? bölümlerini, II. Bölüm; mesleki ve teknik eğitim, örgüt kültürü ve okulkültürü ile ilgili literatür bilgilerini, III. Bölüm; araştırma modeli, evren-örneklem,veri toplama araçları, IV. Bölüm ise bulgu ve yorumları kapsamaktadır.Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. İstanbul / Ümraniye İlçesinde bulunantoplam onbir meslek lisesinden on tanesine, Kara (2006) tarafından geliştirilen ?ÖrgütKültürü? ölçeği uygulanmıştır. On meslek lisesinde, 269 öğretmen ?örgüt kültürü?anketine katılmışlardır.Elde edilen bulgular SPSS bilgisayar programında, istatistiksel yöntemler kullanılarakhesaplanmıştır.Araştırma sonucunda:Örgüt kültürü ölçeği güç, rol, başarı, destek alt boyut puanları; cinsiyet değişkenine,çoçuk sahibi olmaya, yaşa, eğitim düzeyine, branşa ve mesleki kıdeme göre anlamlıfarklılık göstermemektedir.Örgüt kültürü ölçeği güç, rol, başarı, destek alt boyut puanları; öğretmenlerin sahipolduğu medeni duruma (öğretmenler lehine), okuldaki çalışma süresine (5-10 yıl ve11-15 yıldır çalışanlar lehine), gelir düzeyine (kendisini alt ve üst gelir düzeyindealgılayanlar lehine), görev türüne (öğretmenler lehine) ve okul türleri değişkenlerinegöre (Endüstri Meslek Liseleri ve Ticaret Meslek Liseleri lehine) anlamlı farklılıkgöstermektedirler.
Özet (Çeviri)
The fast growing technological improvements in the world cause the professional andtechnical education to gain higher importance. The importance of the trade schoolwhich aimed to educate qualified labor is also increasing in parallel. `Organizationalculture? is an important factor on increasing the effect of the trade schools. Apowerful and positive `school culture? will be the driving force for trade schools toreach their aims.The aim of this thesis is to investigate the school culture perception of the instructorsand also to exhibit the relation between school culture perception of the instructorsand some demographic variables (sexuality, age, seniority, marital status, etc?) inthe trade schools of Umraniye County in Istanbul.Thesis study consists of four parts. The 1st part contains problem, aim, importance,conjecture chapters, the 2nd part contains literature related with the professional andtechnical education, organizational culture and school culture, 3rd part containsresearch model, universe-sampling, data processing tools, 4th part contains results anddiscussion chapters.In this study the scanning model was used. The `organizational culture? scale whichimproved by Kara et al. (2006) was applied to ten of eleven trade schools located inÜmraniye County in Istanbul. 269 instructors participated in the `organizationalculture? survey.The findings were calculated with statistical methods by SPSS software.As a result of this research:The organizational culture scale do not exhibit any significant difference with respectto power, role, success, support sub scale points; sexuality variable, having child, age,educational level, branch and professional seniority.The organizational culture scale exhibits significant difference with respect to power,role, success, support sub scale points; marital status of the instructors (in instructors?favor), tenure (in laboring favor working for 5-10 years and 11-15 years), incomelevel (in one?s favor who perceived themselves as lower and upper income level),and school type variables (in trade schools? favor).