Yeni kamu yönetimi sürecinde polis yönetimi
Police management in the new public management process
- Tez No: 219931
- Danışmanlar: PROF. DR. REMZİ FINDIKLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yönetim, Geleneksel Kamu Yönetimi, Yeni Kamu Yönetimi, Türk Emniyet Teşkilatı, Administration, Traditional Public Administration, New Public Management, Turkish Police Organization
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bilgi çağı, hayatın çok hızlı yaşandığı ve değiştiği bir dönemdir. Bu dönemde, her kesimden (özel, kamu, 3. sektör) değişimlere hızlı adaptasyon ve etkililik beklenmektedir. Geleneksel kamu yönetimi (GKY), bu ihtiyacı karşılayamadığından yeni kamu yönetimi (YKY), devletin küçültülmesi, hizmetlerin yerelleşmesi, yönetişim, özel sektör yönetim birikim ve tekniklerinin kamuya aktarılmasını savunmaktadır. Yeni kamu yönetimi, böylelikle hantallık ve verimsizlikle suçlanan kamu sektörünün, bilgi toplumunun ihtiyaçlarına cevap verebilmesini temin etmeye çalışmaktadır.Türk kamu yönetimi ve onun en önemli ve köklü parçalarından biri olan Türk Emniyet Teşkilatı, geleneksel kamu yönetimi anlayışının eleştirilen örneklerinden biridir. Türk kamu yönetiminin bir parçası olan Emniyet Teşkilatı'nda YKY reformları yapılmaya çalışılmakla birlikte şimdiye kadar başarılı sonuçlar alındığını söylemek mümkün değildir.Bu çalışmanın ilk bölümünde, hem geleneksel kamu yönetiminin hem de yeni kamu yönetiminin gelişimi incelenmiş, ayrıca yeni kamu yönetiminin temel fikirlerine ve üzerinde durduğu temel kavramlara değinilmiştir. İkinci bölümde ise, Türk Emniyet Teşkilatı'nın mevcut organizasyon yapısı anlatılmış, daha sonra, yeni kamu yönetimi reformlarının, Türk Emniyet Teşkilatı'na uygulanabilirliği tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The information age is a period, during which life changes very fast. In this period, fast adaptation and effectiveness are expected from all sectors (public sector, private sector and the third sector). The Traditional public administration can not meet this need. The new public management (NPM) which criticises the traditional public administration supports concepts like minimalization of the state, decentralization, governance, tranfering the private sector methods to the public sector. The new public management tries to ensure that the public sector blamed for inefficiency and clumsiness can cover needs of the information society as the private sector does.The Turkish public administration and its big and traditional part the Turkish Police Organization parts have the criticised characteristics of the traditional public administration. NPM reforms have been tried to be realized in the Turkish public administraion and the Police Organization. However, it can not be said that successful results have been obtained.In the first chapter of this study, formation of the traditional public administration and the new public management are examined. In this chapter, the basic ideas of the NPM and the concepts which it stresses are mentioned, as well. In the second chapter, history and organizational structure of the Turkish Police Organization are explained. Then, the applicabilty of the NPM to the Turkish Police Organization and the situation of NPM reforms in the the Turkish Police Organization are analyzed.