Uluslararası polis işbirliği: Avrupa Birliği polis işbirliği modeli
International police cooperation: The model of the European Union police cooperation
  1. Tez No: 219932
  2. Yazar: SERKAN YARDIMCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Uluslararası Polis İşbirliği, Avrupa Birliği Polis İşbirliği, Europol, Ulusüstü Politikalar, Hükümetlerarası İşbirliği, Adalet ve İçişleri Alanı, Globalization, International Police Cooperation, European Police Cooperation, Europol, Supranational Policies, Intergovernmental Cooperation, Justice and Home Affairs
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Polislik Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu tez çalışması, bütünleşme politikaları sonucunda toprakları, küreselleşen suç hareketleri için elverişli hale gelen Avrupa Birliği'nin buna karşı bir cevabı olarak polis işbirliği çalışmalarını inceleme çabası taşımaktadır.Üç bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde Avrupa kıtası üzerindeki uluslararası polis işbirliği çalışmalarının tarihsel bir analizi yapılmıştır. 19.yy'ın sonlarında başlayan işbirliği hareketleri, ardından Interpol'un kurulması, daha sonra Avrupa Toplulukları'nın ortaya çıkmasıyla AT devletleri arasında başlayan TREVI işbirliği bu bölümün konusudur.İkinci bölümde ise Avrupa Birliği'nin kurulması ile ortaya çıkan yeni yapıda polis işbirliğinin Üçüncü Sütun içerisindeki yeri, Europol'un kurulması, gelişimi ve bu dönem polis işbirliği ile ilgili yaşanan gelişme ve tartışmalar yer almıştır.Üçüncü bölümde ise 11 Eylül sonrası yaşamın güvenlik odaklı hale geldiği Avrupa Birliği ülkelerinde polis işbirliğinin önem kazanması, ilerlemeleri ve Madrid ve Londra saldırıları sonrası gelinen nokta anlatılmıştır. Bu dönemde Europol, AB polis işbirliğinin üst bir organizasyonu olarak politika ve düzenlemelerin merkezinde yer almıştır. 11 Eylül sonrası süreçte küresel terörizmle mücadele gerekçesi ile AB polis işbirliği önemli mesafe kaydetmiştir.Sonuç olarak, AB polis işbirliğinin küreselleşen suçluluk sorunsalına karşı ortaya koyacağı başarı ve model uluslararası polis işbirliği çalışmaları için örnek teşkil edebilir. Bu işbirliğinin devam etmesindeki en önemli faktör ise üye devletler tarafından iç güvenliğe yönelik tehditlerin ortak bir sorun olarak görülmesi ve bunun sonucunda polis işbirliğinin ortak politika haline gelmesidir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the efforts of the European Union on the police cooperation field that arose as a response to its vulnerability to the globalizing criminal activities, caused mainly by its integration policies.The study has three main chapters. A historical analysis of the international police cooperation efforts in Europe is provided in the first chapter.The second chapter covers the importance of the police cooperation in the Third Pillar, which was a product of the new structure introduced by the Treaty of Maastricht, the foundation and the development of Europol and the other related developments and arguments on police cooperation.In the third chapter, the growing emphasis on the police cooperation in the Member States of EU where the daily life has become more security-oriented after September 11 and the point in the field reached after the Madrid and London bombings. In this period, Europol, the high organization of the EU police cooperation, has become the center of the relevant politics and regulations and the EU police cooperation, relying on the fight against global terrorism grounds, has made significant progress.In conclusion, it is argued that the model and the success of the EU police cooperation against the globalizing criminality dilemma would set a good example for the international police cooperation efforts. However, the determining factor for the establishment and the sustainability of such cooperation is the perception of the internal security threats as common problems by the Member States and accordingly the implementation of the police cooperation as a common policy.