Avrupa Birliği sürecinde Türkiye'de polis kaynaklı insan hakları ihlalleri ve çözüm arayışları
The infrigements of human rights due to the police and its solution ways through European Community
  1. Tez No: 226141
  2. Yazar: HAKAN BENER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FUAT AKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Law, Public Administration, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Polis Teşkilatı, İnsan Hakları, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Kolluk, European Union, Police Organization, Human Rights, the European Court of Human Rights, Police Forces
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
İnsan hakları, insanlığın ortak değerleri olarak 21 yüzyılın üstün değerlerinden biri haline gelmiştir. Uzun süren bir mücadele sonrasında insanın haklarının farkında lığına varması ve onu yücelterek bir koruma mekanizmasıyla taçlandırması, tüm insanlığın bu değerlere sahip çıkmasını gerektirmektedir. İnsan hakları en geniş anamda siyasal meşruluğun bir ölçütüdür. Devletler insan haklarını korudukları ölçüde meşrudurlar. Günümüz koşulları, toplumları, bölgesel birlikteliklere zorlamaktadır. Türkiye, Avrupa Birliği üyelik sürecindeki kararlılığını altına imza koyduğu uluslararası sözleşme/anlaşmalarla ortaya koymuştur. Bu kararlılık Türk toplumunun tüm kesimlerinde olduğu gibi polis teşkilatının da gelişmelere duyarlı olarak daha hassas hareket etmesini ve yeni atılımlar yapmasını zorunlu kılmaktadır. Bu atılımların motor gücünü Avrupa Birliği süreci oluşturmakla birlikte, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin varlık sebebi olan ve yapılacak her türlü iyileştirmeye fazlasıyla layık olan Türk insanının huzurlu ve müreffeh bir hayata kavuşması elbette en başta devletin görevidir.Bu çalışmada temel olarak; Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecinde yaşadığı değişimlerin Türk Polis Teşkilatı'na yansımaları ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları doğrultusunda polis uygulamalarının değerlendirilerek, insan hakları ihlallerine neden olan etkenler ve bunları ortadan kaldırmaya yönelik çözüm arayışları ele alınmıştır. Tarama modeli kullanılarak tez konusuyla ilgili yazılı belgeler sistemli bir şekilde incelenmiş ve alan yazın (literatür) taraması yapılmış, sonuçların ortaya konulmasından sonra sonuç ve öneriler izah edilmiştir.Kaynak ve literatür taraması yapılarak oluşturulan çalışmamızda kısaca şu sonuçlara varılmıştır: Türkiye'de polis uygulamalarından kaynaklanan bir insan hakları sorunu vardır. Ve fakat bu sorunu cesurca ortaya koyup, polisi kötü muameleye iten problemleri çözmeyi amaçlayan yapısal girişimler olması gerekenden azdır. Türkiye, Avrupa Birliği sürecinde etkili bir değişim geçirmektedir. Bu değişim toplumsal yapıyı ve dolayısıyla Türk Polis Teşkilatı'nı da olumlu yönde etkilemektedir. AİHM kararları incelendiğinde Türkiye aleyhine verilen ve adeta demokratikleşme ölçütü kabul edilen mahkûmiyet kararlarının, polis teşkilatında yapılacak zaruri düzenlemelerle asgariye indirileceği açıktır.
Özet (Çeviri)
Human rights became one of the primary values of the 21st century as being the common value of humanity as a whole. All human beings reaching the awereness of their rights after a long period of struggle and prop up it with a protective mechanism by glorifying it, needs all human beings look after these values. The human rights, in the brodest sense, are a reflection of the political legitimacy. The states are legitimate as long as they protect the human rights.Today?s conditions push the societies to the regional collectivities. Turkey expressed its own determination in the European Union membership process through the international agreements/treaties which have been undersigned. This determination needs the police organization to act more sensitive and initiate new leaps as the all segments of Turkish society do. The EU process being the motor power of these leaps, the Turkish people who are the basis of existence of the Turkish Republic and deserving any improvement which are to be made, to reach more peaceful and easy life, of course, primarily is the duty of the state.In this paper, it is mainly issued that the reflections of the experiences Turkey obtained all along the EU process on the police organization and with evaluating the police practices with regard to the decisions of European Court of Human Rights, and the effects causing human rights violations and solution seeking to remove these violations are primarily examined issues. By using scanning method, the written documents which are relevant to the subject of the theses were systematically examined and literature scanning was done, after the results were displayed the outcome and recommendations have been explained.In our study which was carried through resource and literature research, these results were concluded shortly: there is a human rights problem in Turkey, resulting from police practices. But there are few structural attempts which states the problem expressively and with courage aiming to solve the problems which are directed the polices to bad treatments. Turkey has been experiencing efficient transformation. This transformation affects the social structure and accordingly the Turkish Police Forces in positive way. When the decisions of ECHR are examined, it is clear that the condemnations against Turkey accepted as democratization criterion will be minimized with the necessary regulations which are to be made in police organization.