Küreselleşme sürecinde yeni kamu yönetimi anlayışının Türk kamu yönetimine ve güvenliğe etkisi ve uygulanabilirliği
Effect of new public management on the Turkish public administration and security and its accessiblity throughout the globalization process
  1. Tez No: 219934
  2. Yazar: AHMET ÖZAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VEYSEL KARANİ BİLGİÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Administration, New Public Management, Governance, Globalization, Beauracracy, Security, Threat, Cuff
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Küreselleşme ile değişim sürecindeki dünyada yönetim alanında da değişim ve dönüşümler olmuştur. Çağın ihtiyaçlarına cevap verebilecek yönetim yapısı için yeni kamu yönetimi anlayışı beraberinde şeffaflık, saydamlık, hesap verilebilirlik ilkelerini getirmiş, bireyi ön plana çıkaran ve sorgulayan bir yapıda olmasını öngörmüştür. Yönetişim ile beraber farklı çıkar grupları ve aktörler ortak akılla karar alma sürecinde deneyimlerini birleştirerek en iyisine ulaşma çabasında bir ağsal ilişki açığa çıkmıştır. Bu yapıya mevcut bürokrasiler yapıları itibariyle ülkelerin demokratik kültürlerindeki gelişmişliklere göre direnmektedir. Öte taraftan Türkiye'de mevcut bürokratik ve idari yapıda bu dönüşüm sürecine uygulamaya konulamayan Kamu Yönetimi Temel Kanun Tasarısı ile dahil olmaya çalışmış ama istenilen neticeye şuan ulaşılamamıştır. Mevcut bürokratik ve siyasi kültürün tarihsel birikimleri çerçevesinde birtakım kısır döngüler yaşanmaktadır. Bu sıkıntının en çok hissedildiği kamu hizmeti ise güvenlik sektörüdür. Yenileme çalışmaları mevzuat boyutunda kalıp uygulama planına geçmesi tam manasıyla hala sıkıntılı olan Türkiye'de özellikle güvenliğin Askeri kanadı yeniliği niyet sorgulaması olarak algılamakta ve direnmekte bu da kendilerine ayrılmış özerk alan içerisinde demokratik sivil denetim ve gözetimden uzak bir şekilde hizmet vermelerini sağlamaktadır. Parlamenter denetimin istenilen seviyede olmadığı sürece de bu dönüşümün AB'ye uyum sürecindeki Türkiye'ye sıkıntı getireceği aşikardır.AnahtarKelimeler: Yönetim, Yeni Kamu Yönetimi, Yönetişim, Küreselleşme, Bürokrasi, Güvenlik, Tehdit, Kolluk
Özet (Çeviri)
There are alteration and transformation in the administrative manner during the change process in the world brought by globalization. New public administration designed for an administrative structure meeting the needs of the current age and accompanied by the principles of transparency and accountability, has made the individual prominent and questioning. Combining the experiences, various interest groups and actors took part in the decision-making process and reached collective wisdom by means of governance. Bureaucratic structures of different countries resist to this mechanism according to the level in their culture of democracy. On the other side, Turkey endeavored to fall under this transformation process occurring in current bureaucratic and administrative structure with the Bill of Fundamental Public Administration. However, it has failed until now. Some vicious circles are being experienced in the framework of existing culture of bureaucracy and politics. This matter is felt mostly by the public security service. Innovative amendment works are constraint to legislation issues. Especially the military side of security regards these efforts as an intention questioning and opposes, which, hence, provides them to serve in their autonomous area without any civilian inspection and supervision. It is apparent that Turkey, undergoing harmonization process to the EU, will be in trouble due to this transformation unless parliamentarian inspection is not at the required level.