K.K.K.lığı ana bakım merkezlerinin verimlilik analizi: 1 nci Ana Bakım Merkezi Komutanlığında bir uygulama
Productivity analysis of the military plants: An application in the 1st Military Plant
  1. Tez No: 219999
  2. Yazar: ALİ ÇETİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KEMAL KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Industrial and Industrial Engineering, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Verimlilik, Verimlilik Ölçümleri ve Analizi, KazukiyoKurosawa Modeli, Askerî Fabrikalar, Productivity, Productivity Measurement and Analysis, TheModel of Kazukiyo Kurosawa, Military Plants
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kara Harp Okulu Komutanlığı
  10. Enstitü: Savunma Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Teknoloji Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Verimlilik ülkelerin rekabet gücünden baslayarak bütün ekonomikgöstergeleri dogrudan etkileyen bir kavramdır. Güçlü ve rekabetçi bir ekonomikyapının olusması için, hammadde, sermaye, isgücü ve teknoloji gibi ekonomikkaynakların daha etkin ve verimli kullanımı gerekmektedir. Verimlilik, üretimfaaliyetleri sonucu katma deger üretebilme becerisidir. Katma degerin yaratılmasıeldeki kaynakları minimum kullanarak en fazla çıktıyı elde etmeklegerçeklesmektedir.Verimliligin ölçülmesi tek basına kullanılabilir bir veri degildir. Verimlilikanalizleri; nesnel ölçümlerden elde edilecek sonuçların karsılastırılması vedegerlendirilmesi, bir anlamda ürünün maliyetini olusturan hammadde,malzeme, direkt-endirekt isçilikler, enerji gibi girdilerin paylarının ayrı ayrıhesaplanmasıdır. Buradan hangi giderlerin azaltılabilecegi daha kolay görülürve iyilestirme çabalarının sonuçlarının izlenebilirligine imkân verir. Verimliliginölçülmesi üretim sisteminde verimliligi arttırma yöntemi degil üretimdekibüyümenin anlasılması açısından ölçüm aracıdır. Verimliligin ölçülmesiyle eldeedilen verimlilik oranlarının analiziyle ortaya sonuçlar koyulabilir.Çalısma verimliligin tanımı ve önemi üzerinde durarak, verimlilik analizyöntemlerinden biri olan Kazukiyo Kurosawa modelinin 1 nci Ana Bakım MerkeziKomutanlıgında bir uygulamasını içermektedir. Amaç, bilimsel yöntemlerkullanılarak yapılan verimlilik ölçümünün önemini belirtmek ve yapılanuygulamanın sonuçlarını örnek bir model kullanarak ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
Productivity is a concept that directly affects all economic measures ofcountries starting with the competing potential. Due to forming a powerful andcompetitive economic structure, it is needed to use raw materials, capitals,human resources and technology in a more economic way. Productivity is theability to produce the added-value in the end of a production process. It ismanaged by producing the maximum output with using the minimum input.Measuring productivity is not a sufficient data alone. Productivity analysis?are, in a way, matching the results that are gained by objective measurementsand to count each input separately. (Raw materials, equipment, direct-indirectwork force, energy...) In this way, it might be seen which expanses could bereduced. Measuring the productivity is not a method to increase productivity butis a measuring method to understand the growth of production.In this study, it is firstly emphasized on the definition of productivity and itsimportance. Then, the results of an application are given. Kazukiyo KurosawaProductivity Analysis Model had been chosen for the application. The aim of thisstudy is, to emphasize on the importance of productivity analysis? but which arein a scientific way and to evaluate and make the results of the application usefulfor Turkish Military Force.