Emniyet teşkilatında stratejik yönetim ve planlama, Afyon il güvenlik planlaması örneği
Strategic management in police department: A model suggestion for afyon police department master thesis
- Tez No: 220019
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN HÜSEYİN ÇEVİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Polis Teskilatı, Stratejik Yönetim, Stratejik Planlama, Police Organization, Strategic Management, Strategic Planning
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalısmanın amacı, Afyonkarahisar örneginde Emniyet teskilatının tasra birimleriolan il emniyet müdürlüklerinde kullanılabilecek uygulanabilir bir stratejik yönetim planmodelini gelistirmektir. Böylece son dönemde kamu kurumlarının stratejik planlarınıhazırlamalarının zorunlu yapıldıgı Türkiye'de emniyet teskilatı tasra birimleri gelistirilen buplan modelinden yararlanarak gerçek planları yapabilirler.Stratejik yönetim anlayısı son dönemlerde kamu yönetiminde gündeme gelmeyebaslamıs ve bazı ülkelerde uygulanmaya baslamıstır. Türk kamu yönetimi de bugelismelerden etkilenmis ve 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu ile belli birsüreç içinde merkezi ve yerinden yönetim kuruluslarına plan yapma zorunlulugu getirilmistir.Emniyet Teskilatı da kanun geregi Strateji Gelistirme Baskanlıgını kurmus ve ilk çalısmalarabaslamıstır. ste bu tez tam da bu dönemde rehber olma özelligini tasıyarak önemli bir katkıyapacaktır.Bu çalısma üç bölümden olusmaktadır. Birinci bölümde stratejik yönetim ve planlamaile ilgili kavramsal ve teorik çerçeve ortaya konmustur. kinci bölümde konu açısındanTürkiye'deki durum ve gelismeler ortaya konduktan sonra Emniyet Teskilatındaki durum vegelismeler incelenmistir. Son ve üçüncü bölümde ise Afyonkarahisar l Emniyet Müdürlügüörneginde bir il emniyet müdürlügünün kullanabilecegi bir stratejik plan model önerisigelistirilmistir. Sonuç olarak stratejik yönetim anlayısı ve stratejik plan yapma Türk kamuyönetiminde çok yeni bir alan olup bu çalısmanın bu yeni uygulamalara ciddi katkısı olacagıümit edilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to develop a handy strategic plan model for local police authorities ofTurkish National Police Organization in the Afyonkarahisar Police Department Case. Thus, asit has recently been made compulsory for public agencies to make strategic plans in Turkey,local police authorities of Turkish National Police Organization can make real plans, byutilizing the strategic plan model developed in this study.Strategic management approach has come to agenda and has launched to be applied inmany developed countries. Turkish public administration eventually has been influenced bythose developments and an act (Public Financial Management and Control Act No 5018) hasbeen passed in the Turkish parliament. Like all public agencies, Turkish National PoliceOrganization has established the Department of Strategic Development and started the initialwork. In this sense this study is expected to make contributions to those recent local policeplanning work.This study is organized into three chapters. In the first chapter a conceptual andtheoretical framework regarding strategic approach and planning is drawn. Second chapterdeals with the developments concerning strategic planning in Turkish administration andPolice Organization. In the last (third) chapter the study develops a strategic plan model in thecase of Afyonkarahisar Province Police Department, which can be easily used by localauthorities of Turkish police. It is expected that this study contributes to the recentimplementation of strategic planning in police.