Avrupa Birliği ve Türkiye'de küçük ve orta boy işletmelerin finansmanı
Funding of small and medium-sized enterprises in European Union and Turkey
- Tez No: 220125
- Danışmanlar: PROF. DR. LERZAN ÖZKALE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, KOBİ'ler, Alternatif Finansman Teknikleri, European Union, SMEs, Alternative Finance Techniques
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Avrupa Birliği ve Türkiye'de gerek toplam işletmelerin içindeki payları, gerekse istihdama katkıları ve yarattıkları katma değer ile Küçük ve Orta Boy İşletmeler (KOBİ), ekonominin vazgeçilmez unsurlarıdır. Günümüzün globalleşen dünyasında KOBİ'ler, pazarlama, üretim, yönetim, araştırma-geliştirme (AR-GE) gibi konularda birçok sorunla karşılaşmakta, bu sorunların temelinde de finansman yetersizlikleri ve finansmana ulaşımdaki güçlükler yatmaktadır. KOBİ'lerin finansmana ulaşımını geliştirmenin aynı zamanda girişimciliği, rekabeti, yenilikçiliği ve gelişmeyi teşvik etmek anlamına geleceği gerçeğinden yola çıkarak, bu çalışmada AB ve Türkiye'deki KOBİ'lerin finansman problemleri incelenmiş, Türkiye'de az kullanılan alternatif finansman tekniklerine ve yeni uygulamaya geçecek BASEL-II standartlarına vurgu yapılarak Türk KOBİ'leri için çözüm önerileri üretilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Small and Medium-Sized Enterprises (SME) in both European Union and Turkey, play a crucial role in the economies through their respectable portion in the total number of enterprises, contribution to employment and value added production and services. In today?s global world, they face difficulties not only in marketing and production but also in management and research&development (R&D). When studied in detail, it is crystal clear that all these problems are directly or indirectly related with ?funding? and ?access to finance?. This study tries to analyse the funding problems of SMEs of both EU and Turkey and proposes funding solutions for SMEs in Turkey by taking into consideration the fact that improving access to finance of SMEs is significant in fostering entrepreneurship, competition, innovation and growth. Additionally, special empasis is put on the newly-used alternative finance techniques for Turkey and possible effects of the forthcoming BASEL-II framework.