Avrupa Birliği'nde organik tarım pazarı
The organic agricultural market in the European Union
- Tez No: 220124
- Danışmanlar: DR. SÜLEYMAN YAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Ziraat, İşletme, Economics, Agriculture, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Organik Ürünlerde Tüketici Tercihleri, Organik Gıda Pazarında Satıs Noktaları, En Çok Tercih Edilen Organik Ürünler, Consumers Preferences In Organic Products, Sales Spots In The Organic Food Market, The Most Preferred Organic Products
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Tarımsal üretimde kullanılan kimyasalların insan saglıgı üzerindeki etkileri her geçen gün artıyor. Birim basına düsen verimi arttırmak için kullanılan kimyasallar, basta kanser olmak üzere birçok hastalıga davetiye çıkarıyor. Organik tarım iste bu noktada devreye giriyor. Bu olumsuz etkileri ortadan kaldırmak adına, kimyasal gübre ve ilaçların kullanılmaması, organik tarımın özünü olusturuyor. Geçtigimiz 10 yılda tüketicilerin daha fazla bilinçlenmesi sonucu, organik ürünlere olan talep de ciddi ölçüde arttı. Son verilere göre, organik gıda pazarının dünyada yarattıgı hacim 40 milyar doları bulmus durumda. Pazarın bu hızlı büyümesini sürdürmesi halinde ise 2020 senesinde hacmin 100 milyar doları asacagı tahmin ediliyor. Tezin birinci bölümünde, Avrupa Birligi'nde organik tarımın gelisimi ve mevcut durumu üzerinde durulmustur. Bu bölümde hem AB'nin hem eski üyelerinin hem de 2004'te üye olan 10 ülkenin organik tarım geçmisi açıklanmıstır. Son verilerle hangi ülkenin ne kadar organik tarım alanına sahip oldugu tespit edilmistir. kinci bölümünde ise, tezin temel konusunu olusturan Avrupa Birligi'ndeki organik tarım pazarı üzerinde durulmustur. lk önce Avrupa Birligi'nde organik gıda pazarının ulastıgı boyut ele alınmıstır. Ardından da en önemli birlik ülkeleri tek tek ele alınarak, organik ürünlerin yarattıgı pazar hacmi tespit edilmistir.
Özet (Çeviri)
The effects of chemicals on human health that are used in agricultural production have been increasing day by day. The chemicals that are used to increase the efficiency per unit cause cancer first and foremost besides other diseases. This is where organic agriculture plays an important role. In order to eliminate these negative effects, not using chemical fertilizer and pesticides is the key feature in organic agriculture. The demand for organic products has increased dramatically thanks to the consequence of consumers having become more consumer conscious in the last ten years. According to the latest data, the sales volume of the organic food market has reached 40 billion dollars. If the market keeps growing at this pace, the value is expected to go over 100 billion dollars in 2020. In the first part of the thesis, the present situation and the development of organic agriculture in the EU are focused on. In this part, not only the agricultural background of the old EU members, but also that of the ten countries that became members in 2004 is presented. Using the latest data, it is shown which country has how much organic agricultural land. The second part focuses on the main part of the thesis, which is the organic agricultural market in the EU. Firstly, the volume the organic agricultural market has reached is presented. Then each of the members of the Union is discussed in turn, and the market volume organic products have created is discussed.