An analysis of the World Bank and its poverty reduction strategies
Dünya Bankası ve yoksullukla mücadele stratejilerinin bir analizi
  1. Tez No: 230921
  2. Yazar: ELİF MÜJEN ŞENCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FUAT KEYMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Poverty, the World Bank, poverty reduction policies, Comprehensive Development Framework, rights-based approach to development, right to development, United Nations, United Nations Development Programme, Yoksulluk, Dünya Bankası, yoksulluğu azaltma politikaları, Kapsamlı Kalkınma Çerçevesi, hak temelli kalkınma anlayışı, kalkınma hakkı, Birleşmiş Milletler, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
This study analyzes the World Bank's polices of poverty reduction and the approach of the organization in fighting poverty in an historical and comparative perspective. In the establishment phases, the World Bank was not an organization that was set up to fight poverty but in last decades it is frequently stated by high officers that the goal of poverty alleviation is foremost for the Bank. This study intends to understand and explain why it happened to be so and how the Bank fights against poverty now. To do that, first the historical developments of World Bank since 1940s are summarized. Then, after a summary of the literature on poverty, the Comprehensive Development Framework as well as the World Development Reports of last years are studied in order to understand the approach of the Bank in its poverty reduction policies. Lastly, poverty reduction approaches of the United Nations agencies and the World Bank are compared and how the rights-based approaches to development may contribute to Bank policies is discussed. As a result of these analyses, it is observed that the Bank follows the literature on poverty very closely and it is open to include new approaches and methods in its research studies, such as in the World Development Reports. About the trade-off of being inclusive or being consistent in its approach, the Bank seems closer to the inclusiveness. By studying rights-based approaches to development, I conclude that the rights-based approaches to development may contribute to policies of the Bank in terms of increasing legitimacy in the eyes of people, maintaining coherence, enhancing international civil society support and becoming more harmonious with the United Nations agencies, working for poverty reduction. In summary, this study appreciates the World Bank's effort in its research studies in terms of being so inclusive, updated and open to transformation. However, keeping the current world poverty situation and Bank's effort in avoiding rights-based approach in mind, it is stated that the Bank has its own biases and limits in its fight against poverty due to factors like the intensive impact of the United States foreign policy and internal resistance in macroeconomic market reforms.
Özet (Çeviri)
Bu çalışma, Dünya Bankası?nın yoksulluğu azaltma politikalarını ve kurumun yoksulluğa bakış açısını tarihsel ve karşılaştırmalı olarak inceler. Dünya Bankası açıldığı dönemde, yoksullukla mücadele için kurulmuş bir kurum olmasa da, özellikle son yıllarda, kurumun bu amacının öncelikli olduğu, kurum başkanlarınca sıklıkla vurgulanmıştır. Bu çalışma, bu politika değişiminin nasıl ve neden olduğunu ve kurumun şuan ki yoksullukla mücadele politikalarının neler olduğunu anlamayı ve açıklamayı amaçlamıştır. Bunun için, önce Banka?nın 1940?lardan bu yana gelişimi tarihsel olarak incelendi. Sonrasında yoksulluk literatürdeki bakış açılarını özetlenip, Dünya Bankası?nın son yıllarda öne çıkan Kapsamlı Kalkınma Çerçevesi ve Dünya Kalkınma Raporlarında açıklanan görüşler yoksulluk literatürü dikkate alınarak incelendi. Son olarak, kalkınma alanında Birleşmiş Milletler?e bağlı çalışan kurumların genel bakış açısı olan hak temelli kalkınma anlayışıyla Dünya Bankası?nın görüşlerini karşılaştırılıp Dünya Bankası?nın bu görüşten faydalanabileceği noktaları vurgulandı. Bu çalışmada Dünya Bankası?nın yoksulluk literatüründeki gelişmeleri yakından takip ettiği ve Dünya Kalkınma Raporu gibi, araştırma çalışmalarında yeni görüş ve metotları, içermeye istekli ve açık olduğu gözlenmiştir. Bu açıdan, Banka?nın görüşünün kendi içinde tutarlı olmasındansa daha kapsamlı olmasına çabaladığı sonucuna varılmıştır. Hak temelli bir kalkınma anlayışının, Banka politikalarına, politikalarının insanların gözünde meşruluğunun artması, politikaların kendi içinde daha tutarlı olmasının sağlanması, uluslararası sivil toplum desteğinin artması ve Birleşmiş Milletler kuruluşlarıyla daha uyumlu çalışma olanağını yaratması açısından faydalı olduğu ifade edildi. Özetle, bu çalışma Dünya Bankası araştırmalarının içerik olarak zenginliğini, en son verileri ve çalışmaları yakından takip edişini ve değişime ve yeniliklere açık oluşunu takdir eder. Buna rağmen, şuan ki dünyadaki yoksulluk durumu ve Banka?nın hak temeli bir kalkınma bakış açısından kaçınması göz önünde tutularak Banka?nın yoksullukla mücadelesinde kendi kısıtlamaları ve çelişkilerinin (örneğin ABD dış politikasının yoğun etkisi ve pazara yönelik makroekonomik reformlar konusunda Banka içinde süren dirençli ısrar gibi) etkisinde olduğu ifade edildi.