Türkiye'de 1980-2004 arasında ortaya çıkan siyasi hareketlerin Türklerin tarih sahnesine çıkışları ve ilk Türk devletleri ünitesine etkileri
The impact of political events which arose berween the years of 1980 and 2004 on Turk's enterance on the scene of history and the units of early Turkish republics
  1. Tez No: 220518
  2. Yazar: ARZU ÇÜNCÜ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İ. CEYHAN KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ünite, Tarih Programı, Ders Kitabı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetleri, Unit, History Programme, Lesson Book, Turkish Republic Government
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalısmada, ?Türkiye'de 1980-2004 Arasında Ortaya Çıkan Siyasi Hareketlerin Türklerin Tarih Sahnesine Çıkısları ve ilk Türk Devletleri Ünitesine Etkileri? incelenmistir. Tebligler Dergisi'nin taranması sonucu elde edilen 1980-2004 yılları arası Tarih-1 Programları, Tebligler Dergisi'nde tavsiye edilen Tarih-1 ders kitapları listesinden seçilen on ders kitabı arastırmanın evren ve örneklemini olusturmustur. Gazeteler ve siyasi tarih kitaplarının incelenmesi sonucu Türkiye Cumhuriyeti hükümet degisiklikleri belirlenmistir. Arastırmanın birinci bölümünde, öncelikle Cumhuriyet'in kurulusundan 1980 yılına kadar geçen sürede Tarih-1 Programları ve ders kitaplarına kısaca deginilmis, daha sonra, 1980- 2004 yılları arası Tarih-1 Programları ve Tarih-1 ders kitapları incelenmistir. Atatürk'ün tarihe verdigi önem üzerinde durulmustur. Çalısmanın üçüncü bölümünde, 1980 sonrası basımı yapılan Tarih-1 ders kitaplarında yer alan ?Türklerin Tarih Sahnesine Çıkısları ve ilk Türk Devletleri Ünitesinin içerik Açısından işlenisi? incelenmis, dördüncü bölümde ünite içinde yer alan yardımcı unsurlar degerlendirilmistir. Arastırmanın son bölümünde, elde edilen bulgular degerlendirilerek yorumlara yer verilmistir. Buna göre, ?Türklerin Tarih Sahnesine Çıkısları ve ilk Türk Devletleri? ünitesi agırlık ve içerik açısından 1980-2004 yılları arası dönemde program ve ders kitaplarında degisiklik göstermektedir. Bu degisikliklerde, Türkiye'deki hükümet degisikliklerinin etkisi görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this work, ?The impact of polical events which arose between the years of 1980 and 2004 on Turk?s enterance on the scene of history and the units of early Turkish republics? was researched. History-1 programmes between the years of 1980-2004 which were obtained as a result of scaning Journal of Notification and ten lesson books which were choosen from the list of recomended History-1 books of Journal of Notification form the recreation and exemplification of the research. The government changes in Turkey was established as a result of scaning newspapers and polical history books. On the first part of the research, primarily The History-1 programmes and lesson books on the period from the foundation of Turkey to 1980 was touched on shortly, then History-1 programmes and lesson books between the years 1980 and 2004 was examined. The importance that was given to history by Atatürk was highly pointed out in this research. On the third part of the research, ?Turks enterance on History scene and the function of the early Turkish republic units from the view of content? which is on of the History-1 books that is published after 1980 was examined. On the fourth part, the outlandish factors which took place in the unit was evaluated. On the last part of the research, the obtained findings were evalaulated and the comments were given. According to all these, the unit of ?Turk?s enterance on the scene of history and the units early of Turkish republics? shows a difference in weight and content on the programmes and on lesson books on the period between the years of 1980 and 2004.The effect of government changes in Turkey is seen on those changes.