Adana (Merkez) halk hekimliği araştırması
Adana (Centrum) profession of doctor exploration work
  1. Tez No: 220594
  2. Yazar: ZÜBEYDE NUR ÖZGEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERMAN ARTUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Halk Sağlığı, Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Public Health, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Adana, halk hekimliği, inanışlar, hastalıklar, sağaltma yöntemleri, Adana, Profession of doctor, belief, ilnesses, treatment methods
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu çalışmada Adana (Merkez) halk hekimliğine ait adet, inanma ve uygulamaların yaygın olarak bilinenleri üzerinde durulmuştur.Halk hekimliği ve genel kavramlar ile ilgili birinci bölümde ?halk hekimliği? kavramının tanımı yapılarak tarihi, toplum içindeki yeri, Anadolu ve Adana'daki yeri belirlenmeye çalışılmıştır. Genel kavramlar tanımlanmıştır.Tedavi yöntemleri başlığı altında incelediğimiz ikinci bölümde ise halk hekimliği tedavi yöntemleri, büyü niteliği taşıyan, büyü ? gerçekçi nitelik taşıyan ve tamamen gerçekçi nitelik taşıyan yöntemler başlıkları altında incelenmiştir.Tezimizin üçüncü bölümünde Adana'daki hekimlik uygulamaları ele alınmış, kapsamlı bir şekilde hastalıklar ve sağaltma yöntemleri tespit edilmiştir.Ele alınan konularda yazılı kaynaklardan elde edilen bilgilerin verilmesinin ardından sözlü kaynaklardan edinilen bilgiler aktarılmıştır.Bu araştırmanın sonucunda; Adana halk hekimliğinde hem Orta Asya'nın hem de Anadolu'nun inanç ve kültür yapısının izlerinin bulunduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this work, belonging to profession of doctor, belief and practises-on the its best known-mention.At the first stage about the profession of doctor and general conceptions ? its doing depict - its location in society, its location at Anatolia and Adana try to determine. General conceptions is determined.At the second stage about the cure methods, cure methods cure methods of doctor of profession ? including magic quality, including magic-reality quality and including fully reality methods are looked over.At the third stage our work, practise of medical science is mentioned. Comprehensively illnesses and treatment methods are are determined.In the mentioned subjects - after the informations, obtaining from written source-informations ? obtaining from oral source are transferred.It is seen that in the final of this investigate, at the Adana profession of doctor, both middle asia s and anatolia s belief and culture structure is found.