The effect of mnemonic vocabulary learning strategy and story telling on young learners' vocabulary learning and retention
Hafıza geliştiren görsel imgeleme kelime öğreme stratejisi ve hikaye anlatımı uygulamalarının çocukların sözcük öğrenimine ve hatırlamasını etkileri
- Tez No: 220649
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. JÜLİDE İNÖZÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: dil öğrenme stratejileri, kelime öğrenme stratejileri, hikaye anlatma uygulamaları, çocuklara İngilizce öğretimi, language learning strategies, vocabulary learning strategies, storytelling activities, teaching young learners
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Yeni bir dil öğrenme sürecinde karşılaşılan en büyük sorunlardan biri bu dili etkin bir şekilde kullanmayı sağlayacak olan kelime dağarcığını geliştirmektir. Kelime öğrenme ve öğrenilen kelimeleri hatırlayıp yerinde kullanmak İngilizce öğrenenler için her zaman problem olmuştur. Bu vaka çalışması öğrencilerin kelime öğrenme ve öğrenilen kelimeleri akılda tutma becerilerini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın bir diğer amacı ise anlamlı ve zengin içerikli materyal sunarak, öğrencilerin kelime öğrenmeye karşı motivasyon, ilgi, beğeni ve isteklerini geliştirmektir. Bu amaçla hikaye anlatma yöntemi kullanılarak, mevcut müfredata hafıza geliştiren görsel imgeleme öğrenme stratejisi uyarlanmıştır. Veri toplamak için, Kelime Bilgi Skalası, Motivasyon Envanteri, Tutum Testi uygulanmış ve röportajlar yapılmıştır. Sonuçlar içerik analizi ve yinelenmiş ölçümler için varyans analizi (ANOVA) ile değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler uygulamanın olumlu katkılarını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Coping with heavy load of vocabulary items, has always been problematic for English language learners. This case study aims at helping students to improve their vocabulary learning and retention skills. Another purpose of the study is to increase students? level of motivation, interest, enjoyment and pleasure towards vocabulary learning by offering meaningful and rich input. To this purpose, we integrated visual mnemonic vocabulary learning strategy into the existing language syllabus through storytelling activities. As sources of data Vocabulary Knowledge Scale (VKS), Intrinsic Motivation Inventory (IMI), Attitude Questionnaire and Interviews were administered. The results were discussed by content analysis and One-Way Repeated Measures of ANOVA. Findings depict the positive contribution of the implementation.