PKK/KCK'nın militan temininde gençlik yapılanmasının rolü
The role of youth organi̇zati̇ons to recrui̇ti̇ng new members to the PKK/KCK
- Tez No: 397727
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT SEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: PKK, KCK, Gençlik Yapılanması, Üniversite, Profil, PKK, KCK, Youth Organization, University, Profile
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
1974 yılında Öcalan ve aynı üniversitede okuyan bir grup arkadaşı tarafından Ankara'da temeli atılan PKK/KCK, 40 yıla yakın bir süredir ülke gündemini her anlamda meşgul etmektedir. Kuruluşu itibarıyla bizatihi bir gençlik kalkışması olan bu örgüt, gençliğe ayrı bir önem vermiş ve bu alandan yetiştirdiği kadrolar ile kendisini ayakta tutmasını bilmiştir. Gençlik yapılanmaları PKK/KCK için pek çok açıdan büyük öneme sahiptir. Bu açıdan bireylerin gençlik yapılanmasının örgütün militan kadrolarına giden yolda ne türden bir işleve sahip olduğunu öğrenmesi büyük önem arz etmektedir. PKK/KCK, 2007 yılı sonrasında, gençlik yapılanmalarını kamuoyuna legal bir oluşum, bir siyasi partinin gençlik kolları gibi tanıtma gayreti içerisinde olmuştur. Ne var ki bu yapılanma bütün faaliyet ve eylemlerini KCK üst yönetiminden gelen talimatlar doğrultusunda gerçekleştirmektedir. Bu durum örgüt üyelerince bizzat ifade edilmektedir. Gençlik yapılanması içerisinde faaliyet gösterdiği gerekçesiyle örgüt üyeliğinden ceza alan yüzlerce insan bulunmaktadır. Üniversiteye geldiği ilk yıllarda çevresinde oluşan siyasi atmosferin de etkisinde kalarak bu türden faaliyetlere bulaşan birçok genç, daha sonra kendilerini çok ciddi iddianamelerin içerisinde bulmaktadır. Çalışmada öncelikle gençlik yapılanmalarının örgüt tarihi içerisinde hangi merhalelerden geçtiği ve örgütsel hiyerarşi içerisinde nasıl bir fonksiyona sahip olduğu irdelenmiştir. Bu noktada özellikle örgüt tarafından gençlik yapısına yüklenen militan temin etme rolü üzerinde durulmuştur. Bunun devamında 2010-2013 yılları arasında Ankara'da gençlik yapılanması içerisinde yer almış olanlardan hareketle bir profil çalışması yapılmıştır. Son olarak, bireylerin hangi saiklerle bu yapıya dahil olduğu ve kollukla muhatap olduktan sonra nasıl bir yol izlediği incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The PKK/KCK, founded in Ankara in 1974 by Abdullah Ocalan and a group of his friends who were studying at the same university, has been at the top of Turkey's agenda for nearly 40 years. Since its foundation, this organization has attached great significance to youth organizations. It has managed to keep itself afloat with the influx of new members. As the functioning of youth organizations has great significance in the recruitment of new members to the organization's militant staff, the PKK attaches great value to youth organizations in many different respects. After 2007, the PKK/KCK, in an effort to conceal these youth organizations, introduced them to the public as a legal formation of the political party's youth wing. However, all the activities and actions administered by the youth organization were directed by the commands of the KCK's top management. This was confirmed officially by the militants' confessions. Thousands of people were sentenced to prison for being members of this organization, on the grounds of being involved in the PKK's youth organizations. Many youth who were affected by the political atmosphere surrounding them in the first years of their university education later had to face more serious indictments. In the first phase of this study, the stages of youth organization in the history of the PKK and the function of youth organizations within the organizational hierarchy were examined. At this point the focus of the study is on the role of youth organizations, with particular emphasis upon the supply of militants. In the second phase, a profile study was produced by considering the people involved in the PKK's youth organizations between 2010 and 2013. Finally, the motives behind the individual involvements and the reactions of members after their arrest and imprisonment were examined.