Designing time contingent shipping fee policies
Zamana bağlı gönderi ücret politikalarının tasarlanması
- Tez No: 220708
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KUZEY YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: The Internet Shopping, Online Shipping Policies, Shipping Fees
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 33
Özet
Son yıllarda internet'in yaygınlaşmasıyla, internet üzerinden online olarak yapılan alışverişin de ciddi olarak arttığını gözlemliyoruz. Bu yeni sistem, gene yeni bir kavram olan gönderi ücretini de beraberinde getirdi. İnternet satıcısı tarafından konulan sabit maliyet, bir anlamda eski sistemde müşterinin mağazaya giderken ulaşım ve zaman için sarf ettiği maliyetin yerini aldı. Pazarlama literatürüne baktığımızda, müşterinin mağazaya giderek yaptığı, geleneksel diye tabir edebileceğimiz alışveriş sistemi üzerine yapılmış pek çok çalışma mevcut olsa bile, elektronik alışveriş için oldukça az sayıda çalışmaya rastlıyoruz. Dolayısıyla, müşterinin siparişini nasıl verdiğiyle ilgili olarak ciddi bir belirsizlik söz konusudur. Bu makalede, bir internet satıcısının web sitesini düzenli olarak ziyaret eden ve sitenin zamana bağlı gönderi politikalarıyla karşılaşan bir kullanıcının sipariş davranışını nasıl gerçekleştirdiğini modelledik. Bulgularımıza bakacak olursak, internet satıcısı siparişin gönderi süresini uzattığında müşterisinin sipariş miktarını arttırabilmekte, bununla da kalmayıp müşterisinin tüketimini de azaltabilmektedir. Bulgularımız zamana bağlı gönderi politikaları oluşturan internet satıcıları için faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
With the evolution of the internet in recent years, we have witnessed an increasing interest inonline shopping. Along with this trend, a new concept arose: the online shipping fee charged bythe internet seller replaces the fixed costs of the consumer in an offline setting such as time andtravel costs. While marketing research has much insight about the ordering behavior in theoffline setting, a great deal of uncertainty exists on the optimal ordering behavior of theconsumer who is faced with this new barrier. In this paper, I model a rational online repeatbuyer's ordering behavior being faced with time contingent shipping policies of the internetseller. Then, I demonstrate that by increasing the time threshold for slow shipping the seller mayinduce the shopper to increase their order size and to decrease their consumption rate. Theseimplications of the model will give insight about designing time contingent shipping feepolicies.