Kar amaçsız organizasyonlarda müşteri memnuniyeti ve Türk Hava Kuvvetleri uçak bakım alanında bir uygulama
In non-profit organsations custemer satisfaction and a application in Turkish Air Force Aircraft maintenance field.
  1. Tez No: 221550
  2. Yazar: HAMZA ARAS
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HÜSEYİN KANIBİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Müşteri Memnuniyeti, Kar Amacı Gütmeyen Organizasyon, Uçak Bakım Komutanlıkları, Costemer Satisfaction, Non-Profit Organizations, Aircraft Maintenance Commandership
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmanın amacı; günümüzde işletmelerin artan rekabet ortamında hayatta kalabilmek ve rekabet üstünlüğü sağlayabilmek için eskiye oranla çok daha karmaşık ve geniş müşteri ihtiyaç ve isteklerine cevap verebilecek işletme yapısını oluşturmak zorunda olduklarını, kısacası seçilen alternatifin tüketim sonrası bir değerlendirmesi ve bu seçimle ilgili ön kanılara ve beklentilere ne derece uygun olduğunun değerlendirilmesi anlamı taşıyan müşteri memnuniyetini sağlamak mecburiyetinde olduklarını ortaya koymaktır. Toplum ihtiyaçlarının karşılanması noktasında müşteri memnuniyeti; kar amaçlı organizasyonlar kadar kar amacı gütmeyen hizmet organizasyonları içinde önemini hergeçen gün arttırmaktadır. Türk toplumunun güvenlik hizmetini en iyi şekilde karşılamaya kendini adamış Türk Silahlı kuvvetleri (T.S.K) için Türk halkı bu güvenlik hizmetini alan müşteriler olarak kabul edilebileceği gibi T.S.K içinde yer alan unsurlar da birbirine karşı müşteri olarak kabul edilmiş ve bu bağlamda Hava Kuvvetleri bünyesinde görevini icra eden pilotlar da mevcut uçakların faaliyet ve idamesinden sorumlu Uçak Bakım Komutanlıklarının müşterisi olarak ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, at present the organizations have to learn the desire and needs of the customers which is more complex and various than in the past and how to survive and take the advantages of competiton against other organizitations is emphasized. In short, organizations have to obtain satisfaction of their customers by way of answering for all aspects of their needs by their products. Non-profit organizations have been constituted to serve for the public needs in general. In due course of this purpose, they are supposed to acquire the public satisfaction, which we may also call as customer satisfaction. In this context, Turkish Republic who takes security sevice is considered as the customers of Turkish Military and the same way the sections of Turkish Military is accepted as costemers of each others like as pilots who are considered as the costemer of the Aircraft Maintenance Comondership which maintain and prolong the servicebility of the aircraft.