A learner corpus based study on second language lexicology of Turkish students of English
İngilizce öğrenen Türk öğrencilerinin ikinci dil sözcük bilgisi üzerine aradil butunce tabanlı bir çalışma
  1. Tez No: 221549
  2. Yazar: FAHRETTİN ŞANAL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CEM CAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Corpus linguistics, interlanguage, lexical analysis, learner corpus, underuse/overuse
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
1960larda, dil bilim alanında bilgisayarda işlenebilir bütüncenin ortaya çıkması, dilbilim araştırmalarının yönünü büyük ölçüde sözdizimi ve sesbilim araştırmalarından çoğunlukla geleneksel yaklaşımlar kapsamı altında ihmal edilen bir çok alanlara çevirmiştir. Ve şu anki araştırmanın hedefi olan sözlük bilimi bu değişimden asıl faydalanan olmuştur. Bilgisayarlı aradil bütünce tabanlı yaklaşımını kullanan bu çalışma, İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen Türk öğrencilerinin yazılı örneklerinden elde edilen bütüncenin (TICLE) çok yönlü bir şekilde sözlüksel açıdan bilgisayarda analizi üzerine kuruludur. Bu bütüncenin sözlüksel açıdan incelenmesi Louvain Corpus of Native English Essays (LOCNESS) veritabanından derlenen aynı büyüklükte bir bütüncenin hazırlanmasını gerektirmiştir. Çalışma, bilgisayarda karşılaştırmalı ve analitik yöntemleri kullanarak şunları hedeflemiştir: (1) aradil kullanıcısının sözcük bilgisinin zorluk derecesi ve zenginliği. (2) aradil bütüncesi ilk 200 en sık kullanılan sözcük acısından yüzde ve özellik bakımından ne dereceye kadar referans bütünceden farklılık göstermektedir? (3) aradil bütüncesinin en dikkatçekici ve basmakalıp özellikleri nedir? Aradil bütüncesi aradil kullanıcılarının anadillerinden ne dereceye kadar etkilenmektedir. Bulgular göstermektedir ki: (1) aradil bütüncesi sözcük çeşitliliği ve yoğunluğu açısından referans bütüncesinden çok daha az karmaşık bir yapıya sahiptir. (2-3) aradil kullanıcılarının ilk 200 sözcüğü belirgin bir şekilde, belirsizlik ifade eden sözcükler, anadil kullanıcısına göre bazı sözcüklerin az kullanımı, veya çok kullanımı açısından belirgin bir şekilde farklılık göstermektedir. Bu farklılık aradil kullanıcısının birici dilinin dilbilgisel ve anlatım özelliklerinden kaynaklandığı tespit edilmiştir. Anahtar sözcük: Bütüncedilbilim, aradil, sözcüksel çözümleme, aradil bütüncesi, azkullanım/çok kullanım
Özet (Çeviri)
The emergence of machine-readable corpora in the linguistics field in the 1960s shifted the direction of a considerable body of linguistic research from syntax and phonology, which was by then the focus of linguistic research to a number of domains that were mostly neglected under the umbrella of traditional approaches. And lexicology, which is the target of this research, was a major beneficiary of that shift. By utilising a computer learner corpus-based approach, this study addresses multidimensional lexical aspects of a machine-readable corpus of the writing of Turkish students of English as a foreign language (TICLE). Lexical investigation of this corpus, required a similar sized authentic corpus, which was compiled from Louvain Corpus of Native English Essays (LOCNESS). Employing the computerized contrastive and analytical methods, this dissertation aims at exploring: (1) learners' lexical complexity and richness, (2) how far the learner corpus is deviant from the reference corpus in terms of the features and percentages of the top most 200 frequent tokens? (3) what are the most salient and stereotype features of the learner corpus? And how far the learner corpus influenced by the learners? L1? Findings show that: (1) the learner corpus is much less complex in terms of lexical diversity and density than the reference corpus. (2-3) Learners? top 200 tokens are markedly characterized by vague lexica, underuse and overuse of some lexica, resulting from the influence of the linguistic and rhetorical features of learners? L1.