Tedarik zincir yönetiminde dış kaynak kullanımı
Outsourcing in supply chain management
  1. Tez No: 221651
  2. Yazar: ALİ ERHAN ZALLUHOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. AYLA DEDEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tedarik Zinciri, Lojistik, Dış Kaynak Kullanımı, Otomotiv Sektörü, Supply Chain, Logistics, Outsourcing, Automotive Sector
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
İşletmeler sürdürülebilir rekabet avantajı kazanabilmek için müşterilerinin beklentilerine uygun nitelikte ürün ve hizmeti uygun fiyat ve dağıtım politikalarıyla müşteriye ulaştırmak zorundadır. Küreselleşme ile pazardaki rekabetin had safhaya ulaşması üreticilerin mal ve hizmetlerini daha uygun fiyatla aynı kalitede üretebilecekleri pazarlara yönelmelerine neden olmuştur. Farklı bölgelerde üretim yapmanın tedarik zincirlerinde yarattığı ek sorumluluklar nedeniyle rekabet gücünü kaybeden işletmeler yeni yönetim stratejileri ve iş modelleri uygulamaya yönelmişlerdir.Bu kapsamda işletmeler faaliyetlerini daha etkin gerçekleştirebilmek amacıyla temel yeteneklerine odaklanmış ve ana faaliyetleri dışında kalan işlemleri için dış kaynak kullanmaya başlamışlardır. Bu çalışmada önemi hızla artmakta olan dış kaynak kullanımı stratejisinin tedarik zinciri kapsamında uygulamaları irdelenmektedir. Otomotiv sektöründe yapılan alan çalışmasında otomotiv tedarik zinciri yönetiminde dış kaynak kullanımı incelenmiş ve dış kaynak kullanımını etkileyen süreçlerin ortaya konması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Firms are trying to produce their products and services in accordance to their customers? expectations at acceptable price in order to gain sustainable competitive advantage. Another concern that the firms are facing to act with convenient distribution strategies. As the competition rises dramatically due to globalisation, as a result,manufacturers are seeking new markets to produce their products and services at acceptable price with the same quality. Today, firms are producing their product and services in different regions and countries to minimize their production costs. But this situation leads to additional responsibilities related with supply chains. As a result, to recover these additional responsibilities, firms are applying new management and business models.In this context firms are focusing on their core competencies to be more efficient and outsource the other operations that are out of their main locus. In this study, outsourcing strategy that gained great interest is explored within the context of supply chain management. The research is held in automotive industry to find out the decision making processes in automotive supply chains duration outsourcing activities.