Beton kalitesi düşük betonarme binaların deprem davranış katsayısının incelenmesi
Evaluation of response modification factor for reinforced concrete building
  1. Tez No: 221997
  2. Yazar: ALPER ACER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HASAN BODUROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Süneklik Faktörü, Azaltma Katsayısı, Deprem, Beton, Çevrimsel Model, İtme Analizi, Ductility Factor, Reduction Coefficient, Earthquake, Concrete, Hysteretic Model, Pushover Analysis
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Şiddetli deprem bölgelerinde, yapıların yeterli güvenlik seviyesinde ekonomikbir şekilde tasarımı, yapıların deprem yükleri etkisi altındaki lineer olmayandavranışları ve süneklik düzeyiyle çok yakından ilişkilidir. Bu durumbetonarme yapılar için sünek yapı tasarımının önemini daha da arttırmıştır.Süneklik düzeyi yüksek bir yapının maruz kalacağı yatay yükün süneklikdüzeyi normal bir yapının maruz kalacağı yatay yüke göre çok daha az olması,performans seviyesinin daha yüksek olması ve daha ekonomik bir çözüm olmasıbu tür yapılara verilen önemin doğruluğunu göstermektedir.Son yıllardaki teknolojik gelişmelerle ortaya çıkan bilgisayarı programlaryardımı ile oldukça zahmetli ve zaman alıcı bir yöntem olan yapıların lineerolmayan analizi kolaylıkla ve çok kısa bir sürede yapılabilmektedir. Buçalışmada yardımcı paket bilgisayar programı kullanılarak, kesitlerinplastikleşme özellikleri belirlenerek kullanılan bilgisayar programına verileraktarılmıştır ve kuvvet yerdeğiştirme eğrileri elde edilmiştir. Buradahesaplanan bütün çerçeveler için beton kalitesi 11 MPa ve çelik kalitesi S5500yapı malzemeleri kullanılmış, Ayrıca TDY98 yönetmeliğinde tanımlanan 1.deprem bölgesi ve Z3 zemin sınıfı kullanılarak analizler yapılmıştır.Bütün bu hususlar dikkate alınarak farklı periyotlara ve süneklik düzeyinesahip tek serbestlik dereceli sistemlerin lineer olmayan davranışları farklı ikizemin cinsi için incelenmiş, bunun sonucunda deprem davranış katsayılarıbelirlenmiştir. Ayrıca R katsayılarının R? ve Ros parametreleri elde edilmiş,geçmişte yapılan çalışmalar ile karşılaştırmalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is very economical and safety way to design of the structure by theconsideration of nonlinear behaviour. This situation is very important to designductile structures. The advantages of the system are minimum design loadswhich are produced by the earthquakes.In recent years, nonlinear analysis of the structures which is very complex andtime consuming way to solve the building is easily analysed with computerprograms. In this study a computer programme is used to obtain forcedeformation relations. During the calculations the material properties forreinforced concrete and steel members are taken into account namelycharacteristic compressive strength to 11 MPa and for steel 5500. Furthermoreseismic zone factor is considered to 1 and local site class in considered in the1998 earthquake code, namely Z3 corresponding to soft oil.Nonlinear behaviour of single degree of freedom systems are investigated whichhave different periods and ductility ratios and seismic reduction factors areobtained, similarly R? and Ros parameters are calculated and compared withthe ones which where found in the literature.